fbpx
6.4 C
София

Университетът в Манчестър ще работи с музиканти, за да намали ефекта на концертите върху климата

Най-четени

Английската музикална група Massive Attack ще работи с учените от Университета в Манчестър, за да се изследват ефектите на музикалната индустрия върху климата, предават от E&T.

Първата стъпка ще е събиране и анализ на информация от предстоящото турне на групата. Целта е всички в музикалната индустрия да добият представа как да вредят по-малко на околната среда.

„От известно време, въпреки предприетите мерки за намаляване на влиянието върху околната среда на нашите турнета, ние сме притеснени. Едно изявление или един протест, които можем да направим сами, не са достатъчни за промяна. Обявяваме, че ще работим с учените от Центъра за изследвания на изменението на климата „Tyndell” в Манчестърския университет, за да измерим въглеродния отпечатък от нашите турнета. Ще предложим възможности за намаляване на вредата.“, пише в изявление на групата.

Ето какво казват и от въпросния център:

„Ще работим с Massive Attack, за да открием източниците на въглеродни емисии по време на турнета. Всяка индустрия има какво да направи, за да намали въглеродния си отпечатък и тези партньорства могат да са много ползотворни. По-ефективно е да имаме устойчив процес за намаляване на емисиите на ниво сектор, а не мерки да се взимат от отделни артисти. Вероятно ще има нужда от голяма промяна в процеса на работа, която ще включва не само групите, но и останалата част от бизнеса, дори публиката“, казва д-р Крис Джоунс.

Ще се събира информация за пътуването на бандата по време на турнето, пътуването на публиката, как работата върху сцената и цялото място за концерта и тяхното влияние.

На пръв поглед може да звучи странно, че едно турне може да окаже толкова голямо влияние върху климата

Обикалянето по цял свят за провеждането на концерти обаче е голямо логистично предизвикателство. За един типичен концерт на стадион може да има нужда от поне 50 камиона. Тези 50 камиона пътуват от град към град, от държава към държава.

Когато събитието е за група като Rolling Stones, тогава може да има нужда от две отделни групи камиони. Едната група тръгва първа, за да започне подготовката на следващата локация, а втората група премества сцената от предишното място след концерта.

Отделно от това, трябва да се транспортира групата и нейният антураж, което много често става чрез полети със самолет. Колкото по-голяма и известна е една група, толкова по-вероятно е полетът да бъде частен. Тези полети изхвърлят около 40 пъти повече въглерод за всеки пътник, спрямо ползването на стандартни полети.

Всичко това важи не само за музикалната индустрия, но и за големи спортни събития. При някои от тях, като например едно Световно първенство по футбол, негативният ефект върху околната среда може да е с десетки, стотици и хиляди пъти по-голям.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини