fbpx
15.8 C
София

Учени прогнозират, че рекордът за продължителност на човешкия живот може да бъде подобрен до 2060 година

Според статистически анализ, през следващите десетилетия особено жените в Япония могат да достигнат продължителност на живота до 122 години

Най-четени

Въпросът дали има граница на човешката продължителност на живота е предмет на дебати от хилядолетия.

Въпреки това оценките показват, че максималната продължителност на живота се е увеличила през цялата история. Например евреите от късната бронзова епоха са смятали 80 години за максималната продължителност на човешкия живот, а 1000 години по-късно римляните са смятали, че тя е 100 години.

Прескачайки към настоящето, Жана Калмент, която умира през 1997 година на 122-годишна възраст, понастоящем държи световния рекорд за най-възрастен човек. Въпреки напредъка на медицинската наука досега никой не е успял да счупи този рекорд.

Според ново проучване на хората тепърва им предстои да достигнат максималната продължителност на живота и съществуващият рекорд може да бъде счупен през следващите десетилетия до 2060 година. Изследователският документ предполага, че „ако има максимална граница на човешката продължителност на живота, то ние все още не сме се приближили до нея“.

Японските жени могат да надминат този рекорд

Новото проучване е ръководено от учени от Университета на Южна Флорида и Университета на Джорджия.

Те са използвали математически модел, за да прогнозират тенденциите в смъртността за следващите години. За целта е анализиран набор от исторически и актуални данни за смъртността на хора на възраст от 50 до 100 години (родени между 1700 година и края на 1900-та до 1969 година) от 19 държави. Това изчисление беше използвано за прогнозиране на възрастта, която хората могат да достигнат в бъдеще.

„Установихме, че кохортите, родени между около 1900 и 1950 година преживяват исторически безпрецедентно отлагане на смъртността, но все още са твърде млади, за да счупят рекордите по дълголетие. Поради това, когато тези кохорти достигнат напреднала възраст през следващите десетилетия, рекордите за дълголетие могат да се увеличат значително.“

пишат авторите на изследването

Според статистическия анализ, японските жени в частност могат да доживеят до 122 години през следващите десетилетия. Лицата, родени през 30-те или 40-те години на миналия век, също се очаква да счупят рекордите за продължителност на живота през следващите десетилетия, ако имат добро здраве и медицински грижи.

Въпреки това по тази тема се водят много дебати и не всички изследователи са убедени в резултатите от това проучване. Не изглежда, че тя ще бъде решена в скоро време.

Изследването е публикувано в списание PLOS One.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини