Учени програмираха самосглобяващи се микророботи да образуват миниатюрна кола

4
646

Стане ли въпрос за роботи, хората си представят големи машини, поне с размера на човек. За учените от немския Институт за интелигентни системи „Макс Планк“, не по малко вълнуващи са малките роботи.

Те са разработили нов начин да контролират самосглобяващи се мобилни микромашини. Той позволява на малките роботи с различен дизайн да бъдат програмирани да се организират в различни формации. Нещо като Power Rangers, които се събират в един голям робот. Машинките са с размер между 40 и 50 микрометра. Това е половината диаметър на човешки косъм.

„С работата си демонстрирахме как микророботи могат спонтанно да се групират в препрограмирана формация.“, казва Berk Yigit, докторант в института.

„За първи път демонстрирахме, че микророботите могат да се групират в контролирани структурни (например шаси за кола) и движещи се единици (например колела) под влиянието на електрическо поле.

Постигнахме това чрез контролиране на триизмерната форма на сглобяемите компоненти. Този нов и лесен за разбиране подход ни даде възможност да създадем роботи в микронен мащаб, работещи в толкова много различни конфигурации – от микрокола и ракета до микроротори, дори триизмерни микропомпи.“, обяснява Yunus Alapan, машинен инженер, част от проекта.

Впечатляващо е, че организацията на тези роботи може да се контролира от един бутон. Смяната на честотата на електрическото поле променя режима на придвижване на миниатюрните ботове. Учените смятат, че може да се намери биомедицинско приложение за технологията – например те да доставят лекарствени молекули в тялото.

Екипът се надява в бъдеще да може да разработва компоненти, които да се справят самостоятелно с по-сложни задачи – например товаро-разтоварна дейност.

„Един подход, който в момента разглеждаме е, поставянето на задвижващи механизми върху меко тяло на робот. Гъвкав робот, с нужните компоненти за контрол, ще позволи изграждането на по-големи възможности за придвижване. Например плуване в течност или катерене по повърхности.“

Документ, описващ изследването, наскоро бе публикуван в списанието Nature Materials.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

Много добро.

bure_s_barut
bure_s_barut

Това с нанороботите е по-страшно от терминаторите във филмите.

Примерно, ако искат да елиминират някой е достатъчно само да докосне заразена с нанороботи повърхност, те да влязат през кожата и да започнат да разрушават мозъка или сърцето му. Не знам за вас, но аз настръхвам от такива новини.

Съгласен съм, че нанороботите могат да направят революция в медицината, но познавайки човечеството по-скоро ще е революция във военното дело.

Иво
Иво

Няма от какво да се плашиш 🙂 всяко едно нещо може да се ползва минимум по два начина. С един химикал мога да те убия 🙂 но мога и да ти напиша нещо хубаво и красиво за рождения ти ден. Човек с лошотията си прави предметите оръжия.

stormofblood
stormofblood

Това прилича на репликаторите в Stargate…. 😀