fbpx
1.4 C
София

Учени разработват устройства за крави, подобни на смарт часовниците

Устройствата ще следят здравословното състояние на добитъка с цел по-добро отглеждане.

Най-четени

Скоро наблюдението на здравето, репродуктивната способност и местоположението на кравите ще стане много по-лесно чрез смарт технология.

Устройствата, които наблюдават здравето на всяка крава, вече се използват в различни ферми, но те се захранват от обикновени батерии, чието произвеждане замърсява околната среда. Съществуват еко алтернативи като устройствата, захранвани със слънчева енергия – те се използват във Великобритания. Проблемът при тях е, че зависят от метеорологичните условия.

Учени от Китай обаче са проектирали специално смарт устройство за крави, което улавя кинетичната енергия, създадена от всяко тяхно движение.

„Има огромно количество кинетична енергия, събрана от ежедневните движения на кравите – ходене, бягане, дори движението на главата е достатъчно“, казва Зутао Джанг, енергиен изследовател в Southwest Jiaotong University.

Неговият екип използва специален механизъм за движението, съставен от магнити и махало, за да може да отчете всяко минимално движение на животните.

„Нашият уред отчита кинетичната енергия дори при най-слабото движение“, казва Джанг.

Цялата тази технология се побира в устройство във формата на мида, прикрепено за крака или врата на кравите. Електромагнитен генератор преобразува кинетичната енергия в електрическа.

Сензорите в устройството позволяват да се събере достатъчно информация за животните, включително колко точно движение имат, репродуктивните им способности, наличие на заболявания, концентрация на кислород, температура на въздуха, влажност и производство на мляко. Всичко това поддържа животните в добро здраве и подобрява развъждането им.

Учените тестват устройствата върху хора и установяват, че леко движение е достатъчно, за да се задейства устройството. Освен това, екипът вижда приложение на устройството в спорта и здравеопазването.

„Кинетичната енергия е навсякъде в околната среда – листата, които се люлеят от вятъра, движението на хората и животните, вълните, въртенето на земята. Всичко това е кинетична енергия“, казва Джанг. „Не бива да губим тази енергия, а да се възползваме от нея“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини