fbpx
6.1 C
София

Физик смята, че физичните закони не съществуват

Най-четени

Е, оказва се, че не всички физици живеят според строгите закони, които управляват Вселената.

„Това, което ние наричаме физични закони, са всъщност последователни математически теории, които съвпадат с природните явления“, пише теоретичният физик Санкар Дас Сарма в New Scientist.

Физичните закони описват необходима, съществена, устойчива и повтаряща се връзка между явленията, процесите и състоянията на телата. Сарма обаче не е на същото мнение.

„Въпреки че много учени вярват, че [физичните закони] играят голяма роля в живота ни, аз просто не смятам, че те съществуват“, добавя той.

Сарма намира за „удивително“, че хората изобщо успяват да си обяснят някои явления чрез физичните закони. Физикът посочва концепцията за Мултивселената (безкраен брой вселени) и размишлява върху това как хората мислят, че това, което изгражда и управлява нашата реалност, би било приложимо в друга вселена.

Сарма добавя, че дори когато става въпрос за толкова значителна теория, каквато е квантовата механика, са налице много мистерии и неизвестни. Според него квантовата механика е набор от правила, които използваме, за да изразим законите на нашата реалност.

„Трудно е да си представим, че след хиляда години физиците все още ще използват квантовата механика за основно описание на това как функционира природата“, продължава той.

Сарма предполага, че квантовата механика ще бъде заменена с нещо друго, но отказва да спекулира с какво точно. Въпреки това той наистина не разбира как физичните закони все още се приемат като закономерности, след като те не са способни да обяснят всички явления в природата. Той вярва, че е невъзможно квантовата механика още дълго да бъде основен инструмент за описанието на нашата Вселена.

„Това би било наистина депресиращо!“, добавя той.  


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини