Финландски стартъп създава протеин на прах от въглероден диоксид и вода

3
740

Базиран във Финландия стартъп е разработил нова технология, която произвежда протеин на прах от въглероден диоксид. Протеинът е подходящ за човешка консумация. Името на компанията е Solar Foods. Тя стартира през 2017-година.

Технологията използва електричество и въглероден диоксид, уловен от въздуха, за да създава субстанция, която има вкус на брашно. Прогнозите са продуктът да бъде пуснат на пазара до 2021 година.

Белтъчини съставят около 50% от съдържанието на пудрата. Останалото са въглехидрати и мазнини. Идеята на Solar Foods е новият протеин да се използва като съставка в хранителни продукти, но и като част от алтернативи на месото – например растителни бургери.

Мотивацията на компанията идва от вярването, че може да се прекъсне връзката между производството на храна и селското стопанство.

Производството започва в биореактор, където вода се разгражда до кислород и водород. Полученият водород се смесва с въглероден диоксид. След това със сместа се хранят микроби по време на процес на ферментация.

Pasi Vainikka, изпълнителен директор на компанията, разказва, че вече се строи първата фабрика за производство на продукта в пълен мащаб.

„В момента работим с реактор, който е с размера на човек. В истинската фабрика няма да има такива реактори. Реакторите там ще са с размер на автобус. Ако имаш няколко от тях, можеш да произвеждаш хиляди тонове на годишна база.“, споделя той, цитиран от Telegraph.

Предстои да се мине процедурата по получаване на лиценз от ЕС, за да може продуктите на компанията да тръгнат на пазара до две години.

Solar Foods изтъква като свое предимство, че няма да има зависимост от фактори като климат и почва. Това ще е един източник на протеин, който щади природата.

Подобен е проектът за създаване на месо в лаборатория. Процесът там обаче изисква микробите да бъдат хранени със захари. Тук те са заменени с въглерод, за да няма никаква връзка със земеделието.

Първата фабрика трябва да бъде завършена напълно преди края на 2021 година. Плановете са с протеина от нея да се произвеждат 50 милиона порции храна годишно.

Настоящото производство е ниско. Правят около 1 килограм на ден. Има съмнения колко ефективен наистина е процесът. Те могат да бъдат оборени само със започването на по-масово производство.

Миналата година, Европейската космическа агенция е поканила компанията да се присъедини към център за бизнес инкубация във Финландия. Там Solar Foods представя своите идеи за производство на храна за астронавтите, които един ден ще потеглят към Марс.

Какво мислите за тези методи за производство на храна? Бихте ли яли месо, което е създадено в лаборатория или пък тази протеинова пудра?

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Това ни готвят чифутите!
Това ни готвят чифутите!

За тях – кашерни пиленца, агънца и теленца от частните им кибуци. За нас – протеини на прах от въздух и слънчева енергия!

жик-так
жик-так

ако няма бцаа вътре, да не ми го хвалят 🙂

Петров
Петров

Да, и един мормот го увива в станиол за вкъщи.
За какви ни вземате! Какъв е тоя протеин без Азот!