Facebook осигурява финансирането на университетски проект за използването на AI за четене на мислите на парализирани хора. Крайната цел е да им позволи да комуникират. Проектът е ръководен от доктори в Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Те са разработили алгоритми за машинно обучение, които могат да превръщат мозъчна активност в говор. Те работят с трима пациенти, които страдат от епилепсия, тъй като те вече разполагат със записващи електроди в мозъка си. При тях те се използват, за да се открие източника на гърчовете, преди да се направи операция, поясняват от sillicon.co.uk

Взимат сигналите от мозъка, за да ги превърнат в говор

Революционното тук е, че те използват намерението нещо да бъде казано. То може да се изолира и да се превърне в текст. И това става толкова бързо, че е възможно да се поддържа темпото на естествен разговор.

За момента работи само с определени изречения, за които софтуерът е обучен, но учените са уверени, че могат да изработят система, която да работи в реално време.

Пациентите не са имали нарушена способност да говорят. Съгласяват се да участват в експеримента. Зададени са им 9 въпроса и са помолени да прочетат 24 потенциални отговора. През това време е записвана мозъчната им активност.

Екипът след това изгражда компютърни модели, които се научават да засичат определена мозъчна активност, която е свързана с въпросите и отговорите. След това софтуерът почти мигновено разпознава кой е зададеният въпрос и какъв е отговорът. Точността е 76% при първото и 61% при второто.

Данните от проучването са публикувани тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари