fbpx
7.6 C
София

Швейцарска компания твърди, че е изтеглила въглероден диоксид от атмосферата и го е съхранила под земята

Climeworks твърди, че одитор от трета страна е потвърдил премахването на въглеродни емисии за Microsoft, Stripe и Shopify

Най-четени

Microsoft, Stripe и Shopify официално са първите компании в света, които си платиха за филтриране на емисиите си на въглероден диоксид от въздуха, за да бъдат съхранени под земята и тази услуга е проверена от трета страна. Климатичната технологична компания Climeworks обяви вчера, че е завършила услугата, а нейната проверка от трета страна за премахването на въглеродния диоксид е първата за развиващата се индустрия.

През 2021 година Climeworks откри най-голямата в света инсталация за директно улавяне на въздуха (DAC), наречена Orca, която по същество филтрира въглеродния диоксид от околния въздух. Предполага се, че този уловен въглерод след това ще бъде трайно съхранен в базалтови скални образувания под земята, като по този начин парниковият газ няма да се задържа в атмосферата и да нагрява планетата.

Технологията наподобява естествените действия на горите и дърветата, които поемат и съхраняват въглероден диоксид – процес, който компаниите от години се опитват да използват като начин за „компенсиране“ на своите емисии на въглероден диоксид. Но горите сами по себе си не могат да се справят с толкова въглероден диоксид, затова в този случай, контрола на качеството на тази процедура по поглъщането на въглероден диоксид от новите инсталации е от изключителна важност.

„Всички сме чели за пазара на въглеродни компенсации и за неговото разклащане“, казва Джули Госалвес, главен маркетинг директор в Climeworks. „Разчитаме на хора, които се доверяват, че ние изграждаме тези централи [DAC], ефективно ги управляваме и предоставяме услугата. И сега не е важно ние да казваме, че го правим, а да имаме проверка от трета страна.“

Одиторската компания DNV сертифицира премахването на въглеродни емисии за Climeworks след дългогодишни усилия за разработване на критерии. Тъй като това е първият случай в индустрията, те трябваше да изработят методология за проверка на това колко въглероден диоксид е бил извлечен от атмосферата, транспортиран и трайно съхранен. Методологията вече е публично достъпна и ще бъде използвана за проверка на бъдещи „партиди“ CO2, който ще бъде „уловен“ и съхранен за клиентите.

Climeworks отказва да съобщи какво количество уловен CO2 е имало в тази първа партида, позовавайки се на споразумения за поверителност, които има с клиентите си. Microsoft, например, се ангажира през 2020 година окончателно да погълне всички свои вредни емисии. Компанията има договори за отстраняване на поне 2,5 милиона метрични тона CO2 (около 18% от общите й емисии през фискалната 2021 година), според последния й доклад за екологична устойчивост. Това включва проекти в областта на горското стопанство и директно улавяне на въздуха.

Към днешна дата далеч няма достатъчно инсталации за директно улавяне на въздуха, за да се постигне целта на Microsoft. Само Orca има капацитет за улавяне на едва 4 000 тона годишно; всички действащи инсталации за улавяне на въздуха в света, взети заедно, могат да улавят 0,01 милиона метрични тона CO2 годишно. В момента се изграждат много по-големи съоръжения.

Липсата на капацитет обаче е една от причините, поради които някои защитници на околната среда са обезпокоени, че премахването на въглерод може да даде на замърсителите начин да променят дейността си. Според защитниците компаниите могат да се ангажират да улавят емисиите си в бъдеще, въпреки че замърсяването им сега продължава да расте. Емисиите на Microsoft всъщност са се увеличили с около 2,5 млн. метрични тона през фискалната 2021 година в сравнение с предходната година, което според компанията е резултат най-вече от ръста на продажбите на устройства и облачни услуги.

Технологичните компании бяха първите желаещи в списъка за премахване на въглеродните емисии. Отделна инициатива за премахване на въглеродни емисии, подкрепена от големите технологични компании, наречена Frontier обяви че следните компании ще се включат в нея: Stripe, Alphabet, Meta, Shopify и McKinsey. Те се включиха във инициативата Frontier през април миналата година с цел да увеличат премахването на въглеродни емисии и да го направят по-достъпно. Отстраняването на въглеродни емисии все още е непосилно скъпо за много по-малки компании. Един тон въглероден диоксид, отстранен от Climeworks, струва около 600 долара за компания като Microsoft, каза Climeworks пред The Verge, когато Orca стартира през 2021 година.

По-рано тази седмица Frontier обяви ново партньорство с климатичната платформа Watershed, която измерва емисиите и напътства други компании за техните климатични цели. Партньорството позволява на по-малките компании да обединят покупателната си способност, което улеснява включването им в схеми за премахване на въглеродни емисии. Първите нови клиенти, които се включиха чрез Watershed, са Canva, Zendesk и авиационният стартъп Boom Supersonic.

Не е голяма изненада, че технологичните компании са първите клиенти на Climeworks, казва Госалвес пред The Verge.

„Мисля, че има няколко причини за това: първата е очевидно афинитетът към намирането на технологии като решение на проблемите“, казва тя. „Втората е отвореността към нови неща.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини