fbpx
1.4 C
София

Ядрено-магнитният резонанс може да помогне с диагностицирането на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност

Най-четени

Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ; на английски: attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) е заболяване, което изразява импулсивност, хиперактивност и неспособност за самоконтрол и концентрация. Въпреки че то е едно от най-често срещаните заболявания при деца и възрастни, диагностицирането му не е лесна задача за лекарите. Симптомите на ХРНВ обикновено са причина за грешна диагноза или остават недиагностицирани, особено при млади момичета и жени.

Чрез ново проучване учени откриват, че ядрено-магнитният резонанс може да хвърли повече светлина върху диагностицирането на заболяването. Екип от трима изследователи от Yale School of Medicine анализира резултати от ЯМР на 7805 деца, намиращи се в САЩ. Те успяват да идентифицират биомаркери на ХРНВ, които биха могли да диагностицират неврологичното състояние.

Използвайки методи за анализ, учените успяват да изследват в дълбочина размера на мозъка, бялото вещество, както и мозъчната повърхност на децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Екипът установява, че за разлика от децата, които нямат ХРНВ, при диагностицираните има необичайна връзка между мозъчните мрежи, които са отговорни за паметта и слуха. Резултатите на деца със синдрома показват и че мозъчната им кора е изтъняла микроскопично и има значителни промени в бялото вещество в челния дял на мозъка.

„Челният дял на мозъка контролира импулсивността и концентрацията – двата ключови симптома на ХРНВ“, казва Лин в прессъобщение.

 Освен това, той добавя, че данните от ЯМР са надеждни и способни да диагностицират деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

„Нашето проучване подчертава, че ХРНВ е неврологично разстройство, а не просто някакъв поведенчески синдром“, добавя Лин. „Понякога, когато не може да се постави сигурна диагноза, ядрено-магнитният резонанс би помогнал за по-лесно диагностициране“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини