fbpx
11.8 C
София

Airbus тества технология за автономно летене в някои от своите самолети

Проектът се нарича DragonFly и има за цел да изпробва няколко футуристични възможности, включително автономно рулиране, излитане и кацане

Най-четени

Airbus изпробва набор от нови автоматизирани технологии, които според компанията имат потенциала да подобрят безопасността и ефективността на полетите.

Автоматизираната технология на компанията, която е обозначена под името DragonFly, включва „автоматизирано аварийно пренасочване в кръгова фаза, автоматично кацане и помощ при рулиране“, казват от Airbus.

Компанията тества новите функции с помощта на самолет A350-1000 на летище Тулуза-Бланяк, което е тестова площадка за Airbus. Експериментите се провеждат от Airbus UpNext, дъщерно дружество на авиогиганта, което утвърждава нови технологии, преди да ги внедри в по-широк размер.

Името DragonFly не е случайно; Airbus казва, че технологията има за цел да имитира способността на насекомите да разпознават определени места. Целта е да се използва тази способност, за да се помогне на самолета да рулира самостоятелно преди излитане, да се справя с инциденти, когато членовете на екипажа са неспособни, и да извършва автоматични излитания и кацания.

„Тези тестове са една от няколкото стъпки в методичното изследване на технологии за по-нататъшно усъвършенстване на операциите и подобряване на безопасността“, каза в изявление Изабел Лаказе, ръководител на демонстратора DragonFly, Airbus UpNext. „Вдъхновени от биомимикрията и природата по същия начин, по който е известно, че водни кончета имат способността да разпознават ориентири, разработваните системи са предназначени да идентифицират особености в пейзажа, които позволяват на самолета да „вижда“ и безопасно да маневрира автономно в заобикалящата го среда.“

По време на изпитанията експерименталният самолет на Airbus е в състояние да разпознава и да реагира на външни условия, като зони на полета, определени терени и метеорологични условия. Самолетът генерира нова траектория на полета и съобщава тази информация на контрола на въздушното движение и на други летищни оператори, като всичко това става автономно.

Airbus UpNext използва данните от тези тестове, за да „подготви следващото поколение алгоритми, базирани на компютърно зрение, които да усъвършенстват помощта при кацане и рулиране“. Това означава, че в недалечно бъдеще може да се окажете в самолет с много повече автоматизирани функции, отколкото в предишни такива.

Френската компания не се притеснява да изтъква подготовката си за бъдещето. През годините Airbus е финансирал няколко проекта за електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), включително Vahana и CityAirbus. Първият беше яйцевиден прототип на eVTOL с един пилот, а вторият може да превозва четирима пътници и има обхват от 60 мили. Компанията работи и със стартъпа на Lidar, Luminar, за да намери приложения за възможностите на лазерния сензор за 3D картографиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини