Microsoft обясни как техният AI помага на застрашените видове

1
249

За Microsoft изчезването на застрашените видове е важен проблем. Гигантът цели да помогне на хората да разберат повече за кризата, пред която е изправено биоразнообразието. Има и партньорство с фондацията WWF, което е в тази област.

Сега компанията решава да разкаже как нейните AI услуги се използват от специалистите в помощ на застрашените видове, предават от Neowin

Учените използват моделите, за да събират и анализират информация по-добре

Има технология за разпознаване (включително лицево), която може се използва за следене на популацията на лъвовете. Използват се архитектури за дълбоко обучение на невронни мрежи. Те класифицират снимки с високо качество, които после се разпознават от системи работещи с OpenCV и Caffe framework технологиите.

По подобен начин, силата на Azure се използва за идентифицирането на уникални белези по телата на жирафи. Тук става много пъти по-бързо от това, което беше възможно преди.

Azure инструменти работят рамо до рамо с изкуствен интелект, за да могат учените да следят човешкото въздействие върху популациите на мечки гризли. Използват се ДНК проби и нашийници с GPS, за да се следят отделните мечки. Наблюдава се връзката им с останалата част от популацията и техния хабитат.

Моделите за машинно обучение на облачната платформа на Microsoft са помогнали на опазващите природата да се сдобият с информация за размера и здравето на китове.

Heather J. Lynch получава подкрепа за приложението на AI с цел проследяване в реално време на арктически пингвини. Да прави прогнози и обобщения за популацията на този животински вид е важна част от нейната работа. Технологията е впрегната да търси трудни за намиране следи от тях в сателитни изображения.

От Microsoft споделят и за работата си с Elephant Listening Project. Целта на проекта е да защити горските слонове чрез изкуствен интелект. Той идентифицира и анализира аудио записи на слонове. Това помага за създаването на речник за животните. Учените ще могат да разгадаят комуникацията между тях, но и да използват разкритата информация за по-доброто им опазване.

Предизвикателствата, които застрашават състоянието на околната среда, са едно от нещата, на които Microsoft обръща внимание. Може да научите повече за това как компанията използва изкуствен интелект в своята инициатива за Земята, като кликнете тук.

Определено това е глътка свеж въздух, на фона на много опасения от последствията, които може да има в следствие на прекаленото развитие на изкуствения интелект. Със сигурност има основание хората да се притесняват, но ето един пример как AI може да е от полза на човечеството.

Вие какво мислите за изкуствения интелект?

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
­­­­­
­­­­­

I am on the photo and i don’t like it