Дъждовните гори на Амазонка изсъхват и това може да доведе до катастрофални пожари. Предупреждението бе отправено от NASA, след анализ на атмосферата над тях. От него става ясно, че нивата на влажност спадат в последните 20 години. Според организацията, това се дължи на човешката дейност, предават от Metro.

Информацията е събрана от AIRS (Atmospheric Infrared Sounder) инструмента, който се намира на борда на сателита Terra.

Анализът е под формата на проучване с име „A Recent Systematic Increase in Vapor Pressure Deficit Over Tropical South America“ и е публикувано в журнала Scientific Reports от октомври. На този адрес може да го прочетете.

„Установихме, че в последните 2 десетилетия има значителен ръст в сухотата на атмосферата, както и на атмосферните нужди за вода над дъждовните гори.“, обяснява Armineh Barkhordarian, лидер на проучването.

Може да видите графика, на която са показани нивата на влажност в региона. Тя е дело на NASA

Направено е сравнение с информация от модели, които предвиждат промяната в климата на база хиляди години. Става ясно, че споменатата промяна е доста над това, което може да се очаква като естествено изменение на климата.

„Повишените нива на парникови газове са отговорни за приблизително половината от повишената сухота“, продължава той.

Останалата част се дължи на човешка дейност, най-вече свързана с изгарянето на гори с цел освобождаване на земя за земеделие и паша. Стига се до локално затопляне на климата, което прави екосистемата по-уязвима към появата на пожари.

Самите пожари влошават ситуацията допълнително, пускайки аерозолни частици в атмосферата. Черният въглерод, който познаваме като сажди, абсорбира топлината от слънцето и причинява затопляне на атмосферата.

Тенденцията към засушаване е опасна, защото горите в Амазонка абсорбират милиарди тонове въглероден двуокис. Затоплянето кара растенията да изпускат повече вода, за да се охлаждат. Цикълът води до още и още изсъхване.

„С повишаването на температурата и изсъхването на въздуха отгоре, дърветата трябва да започнат да се охлаждат. Изпускат водни пари в атмосферата. В един момент обаче почвата няма нужната вода, която дърветата да употребят. Проучването ни показва, че търсенето на вода се увеличава, а предлагането ѝ от почвата намалява. Ако това продължи, гората няма да може да се поддържа сам.“, продължават учените.

Има вероятност да се стигне до момент, в който гората ще спре да изпълнява една от функциите си – да поема достатъчно въглероден двуокис, за да регулира климата. Застрашено е и съществуването на много растителни и животински видове.

„Когато дърветата умират, особено по-големите и по-старите, те изпускат въглероден диоксид в атмосферата. Колкото по-малко дървета има, толкова по-малко Амазонка ще може да абсорбира.“, пише още в научния труд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари