Ratio показа пресечната точка между наука и забавление в София

0
258
Форумът посрещна над 600 гости и 6 български и международни лектори

Какво е общото между сложни статистически модели, астрофизика, генно модифициране и квантови частици? Всички те са теми от форума за популярна наука Ratio, който се проведе на 9 юни в София. Научни въпроси и серия научни отговори бяха представени от 6 лектори пред над 600 гости на осмото издание на форума.

„Надяваме се, че ще успеем поне за момент да ви накараме да се почувствате отново деца – изпълнени с любопитство и благоговение към природата, с преклонение към науката и нейния метод,“ сподели водещият на събитието Петко Желязов, представяйки накратко целите на организаторите зад Ratio.

Разпалването на това любопитство изисква първо науката да бъде представена на достъпен и интересен език. Този критерий стои зад подбора на лекторите на Ratio – а те ясно заявиха, че съществува пресечна точка между наука и забавление, включвайки мултимедия, интерактивно задаване на въпроси и участие на публиката.

Първата тема на събитието трябваше да преведе сложни статистически идеи на разбираем език, фокусирайки се върху метода „географско профилиране“.

С тази нелека задача се зае Стивън ЛеКомбър, преподавател в Queen Mary University of London. Географското профилиране води началото си от криминалистиката, където се използва за приоритизиране на списъци със заподозрени в масови убийства. Стандартните подходи изискват да се провери средно 50% от списъка със заподозрени, а благодарение на географското профилиране тази стойност пада до едва 5% – огромна разлика, особено при случаи с 280 000 заподозрени, каквито цитира ЛеКомбър.

След света на криминалните уравнения, публиката на Ratio се срещна със света на галактическите купове, благодарение на д-р Маги Лю.

Тя работи в Европейския център за космическа астрономия на Европейската космическа агенция (ЕКА). Д-р Лю разказа за това как изследването на масивни космически образувания ще ни помогне да разберем тъмната материя и тъмната енергия. С тази цел ЕКА развива мисията Евклид, която ще бъде изстреляна през 2021 година. Евклид ще следи промените в геометрията на Вселената и с това ще ни разкрие историята ѝ до 10 милиарда години назад в миналото.

Освен поглед към огромния Космос, Ratio насочи вниманието на публиката и към микроскопичните съставни части на живите организми с дискусионен панел за генно модифициране. Как можем да променяме ДНК с навлизането на технологията CRISPR/Cas9? Какви са моралните, етичните и правните проблеми свързани с редактирането на живи организми? Какъв е потенциалът на CRISPR за елиминиране на различни човешки заболявания? Тези и други въпроси обсъдиха Джонатан Петит, лектор по генетика в Университета в Абърдийн, биоинженерът Борис Киров и правистът Христо Кутиев.

Финалната тема на деня срещна публиката със странният свят на квантовите лечители и Дийпак Чопра.

От позицията на специалист по ядрена физика, д-р Холм Хюмлер представи нашумели в последните години теми като квантова медицина, квантови масажи и други примери за псевдо-физика и бизнес езотерика. Той обясни как различни бизнеси си служат със сложна научна терминология, за да продават решенията си на доверчиви клиенти.

Всеки гост имаше възможност да зададе въпрос към лекторите. Много от тях бяха включени в рамките на едночасова Q&A сесия. На финала организаторите обявиха и следващото издание на форума Ratio, което ще се състои на 10 ноември. Можете да научите повече на сайта на събитието ratio.bg.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари