fbpx
19.8 C
София

The Last of Us? 61-годишен мъж се зарази с първата в света инфекция от растителни гъбички

Съобщава се, че 61-годишен миколог в Индия е "първия в света" случай, в който растителни гъбички могат да се прехвърлят върху хора

Най-четени

Съобщава се, че 61-годишен индийски фермер е бил заразен от рядка гъбична болест, причиняваща смъртоносната за растенията болест „Сребърен лист“. Това „първо в света“ заразяване превръща мъжа в първата в историята човешка жертва на болестта. Мъжът, миколог по растенията, е имал грипоподобни симптоми и затруднено преглъщане. Установено е, че той се е заразил с Chondrostereum purpureum – гъбата, която причинява болестта на сребърните листа. Мъжът не е имал никакви здравословни проблеми и е смятал, че се е разболял от работа с плесени, дрожди и гъби, докато е учил за миколог по растенията.

Лекарите, които са лекували пациента са споделили досието на случая със Световната здравна организация (СЗО), където вероятно е излязла новината. Според доклада на Daily Mail изследователите твърдят, че никога не е имало доказателства, че конкретна гъба може да заразява хора. Пациентът получил два курса противогъбични лекарства в продължение на два месеца, а гнойта била изпратена за изследване в сътрудничещ със СЗО център в Северна Индия. Изследователите отбелязват, че само няколко от милионите гъбички днес могат да заразят хората и животните.

Медиците, лекували мъжа, заявиха, че неговият случай „повдига сериозни въпроси“ относно способността на растителните патогени да предизвикват заболявания при здрави хора и животни. Професор Илейн Бинел от Центъра за медицинска микология на MRC заяви, че пациентът може да има генетичен имунен дефицит, който не е бил известен досега. Тя обясни още, че мъжът в конкретния случай може по някакъв начин да е бил изложен на невероятно голям брой спори поради експерименталната си или ботаническа ситуация.

Професор Бинел подчертава, че няма причина за тревога, но добавя:

„Това е „новото дете в квартала“ и ние не знаем много за него.“

СЗО е включила в списъка си 19 гъбички, които могат да застрашат общественото здраве, а по време на пандемията от COVID-19 е имало „значително“ увеличение на гъбичните инфекции.

Различни видове гъбички могат да въздействат върху хората, включително Candida species, които са причина за оплаквания като млечница, и Cryptococcosis neoformans, които инфектират белите дробове и мозъка, причинявайки пневмония и менингит. Aspergillus fumigatus, често срещана плесен, може да причини хронично и остро белодробно заболяване и да бъде смъртоносна. Освен това Candida auris, вид дрожди, се разпространяват бързо в здравните заведения в САЩ. Тези гъбички са причина за безпокойство и е от решаващо значение да се разбере как те могат да засегнат хората и как да се предотврати тяхното разпространение.

Освен това е притеснително, че със затоплянето на планетата вследствие на климатичните промени известни и неизвестни гъбички могат да се превърнат в потенциална заплаха, тъй като се научават да оцеляват в една по-топла планета. Въпреки това няма причина за тревога и експертите подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как тези гъбички могат да повлияят на хората и животните.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини