fbpx
-1.8 C
София

„Научих в TikTok повече, отколкото в училище“ – Образователната функция на социалните мрежи

Най-четени

Един от най-популярните създатели на съдържание в TikTok от Обединеното кралство казва, че бързоразвиващата се социална мрежа може да бъде страхотен инструмент за обучение, достигане до нова информация и развиване на умения. Темата за ролята на социалните мрежи върху развитието ни никога не е спирала да бъде актуална, но засиленият интерес към нея по-рано тези седмица беше подновен в някои страни, след като в медиите доби популярност ново проучване на Би Би Си, според което голяма част от младите хора използват TikTok в продължение на дълги часове всеки ден. Данните от това проучване елиминират всякакво съмнение, че социалната мрежа е станала трайна и съществена част от живота на много от подрастващите и хората в активна възраст днес, но какви роли тя може да играе за нас е въпрос с отворен, много често индивидуален отговор.

23-годишната Грейс Кийлинг, която е известна със своите кратки и откровени видеоклипове, в момента има 2,5 милиона последователи, а отскоро работи и над собствен подкаст.

Тя признава, че хората на нейната или близка възраст се увличат много лесно и много силно от TikTok, но също така иска и да отбележи, че социалната мрежа може да има и позитивно влияние върху живота на много от младите хора. По време на изявление за Би Би Си, което дава, след като от британската медия са се свързали с нея, за да коментира наскоро оповестеното проучване, Кийлинг казва, че може би е научила повече неща в TikTok, отколкото в училище. Тя допълва още, че TikTok е едно от приложенията от типа „всичко в едно“.

Данните от проведеното съвместно проучване между BBC Newsbeat и британското Radio 1 обобщават потребителските навици на извадка от 2719 британски младежи на възраст между 16 и 24 години. В рамките на тази извадка, 83% от потребителите са казали, че използват поне една социална мрежа всеки ден. От общата подизвадка на ежедневните потребители на социални мрежи, 39% казват, че прекарват в TikTok повече от три часа на ден. Междувременно 36% от ежедневните потребители кават, че използват аналогично и YouTube.

За групата на ежедневните потребители на социални мрежи проучването още е установило:

  • Instagram е най-популярната социална мрежа, като YouTube и TikTok се позиционират на второ място.
  • Двете главни причини, поради които потребителите са посочили, че използват TikTok и YouTube, са да се забавляват и да избягат от скуката
  • Над една четвърт от потребителите на TikTok никога не са публикували съдържание в платформата
  • 68% от всички анкетирани казват, че според тях социалните мрежи са най-доброто средство за поддържане на контакт с близките, семейството и приятелите.
  • 66% от анкетираните също така са съгласни, че младите хора прекарват прекалено много време в социалните мрежи.
  • 59% смятат, че социалните мрежи са най-доброто място, което трябва да следим, за да бъдем в крак със световните събития и новини.
  • 24% казват, че се доверяват на новините, на които попадат в социалните мрежи.

Грейс е създала канала си през март 2020 г., точно когато пандемията от коронавируса се разпространи из целия свян, като се шегува, че заради работата си като създател на съдържание, всъщност прекарва 23 от 24 часа от денонощието в TikTok.

Но тя вярва, че много други млади хора също прекарват огромно количество време в приложението и потвърждава предположението на повечето от нас, че основното, което потребителите правят в приложението, е да се разтоварват и да запълват времето си със забавно съдържание, което да отвлече вниманието им от скуката.

Грейс обаче също така отчита и промените във вида на съдържанието, което се качва и става популярно в платформата.

„Когато се присъединих за първи път, определено в платформата доминираха развлекателните клипове, които се създават и качват главно с цел да извикат усмивка на лицето ни. Но сега алгоритмите на платформата непрекъснато ни показват много разнообразно съдържание – от кратки видеа, които ни информират за всичко най-важно, което се е случило от деня, публикувани от авторитетни медии като ITV News и BBC News, до образователно съдържание на най-различна тематика, което може да повиши финансовата ни грамотност, владеенето на чужд език или уменията ни в Excel.“

Въпреки това, Грейс смята, че TikTok паралелно на това отвлича и голяма част от вниманието ни и по този начин може да пренебрегнем голяма част от истински важните неща в нашия живот. За себе си казва, че използва TikTok като пространство, в което може да избяга за малко от реалността и да се спаси от негативни емоции. „Ако по някое време се почувствам тревожна или разстроена, едно от първите неща, които ми идват наум да направя, е да вляза директно в приложението, тъй като знам, че то мигновено ще отклони мислите ми от негативните обстоятелства и ще потопи ума ми на друго място.“

Различни специалисти се съгласяват с данните, които са изведени от проучването на Би Би Си. Въпреки че социалните мрежи могат да имат някои много добри приложения в нашия живот, не трябва да подценяваме и негативните ефекти, които оказват – младите хора често могат да се почувстват затворени в капан в онлайн платформите, тъй като те често могат да ги поставят в пространство, в което светът и хората се възприемат по по-различен, по-стимулиращ, идеализиран и опростен начин, отколкото в реалността, което може да доведе до нарушаване на уменията за изграждане на социални контакти и справянето в социалните взаимоотношения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини