fbpx
17.3 C
София

Нашенци точат пари от банкомати в Германия

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Група нашенци, които източвали банкови карти, е била засечена и разпозната по видеозапис в Дюселдорф, съобщи германският вестник Westdeutsche Zeitung. Българите действали предимно в този град, но наминавали в Бон и околностите, както и в Зигбург и Кьолн. Измамниците монтирали в устройството за поставяне на картата допълнителна пластина, която разчитала данните на картата. След това те изработвали неин дубликат.

Устройствата за разчитане на данни са правени от самите извършители. Те разполагали с пластина за разчитане на данните от картата и видеотръба за заснемане на ПИН кода на съответния клиент.

Неотдавна българите успели с един дубликат на карта да източат 26 000 евро в Зигбург. След един месец е имало втори случай в Кьолн.

Клиентът всъщност е направил всичко както трябва: Не си е записвал на дебитната карта ПИН-кода, по време на изписването му на клавиатурата на банкомата не е допуснал някой да наднича зад рамото му, а и картата все още си е у него. Въпреки това мошеници са източили сметката му, пише германският вестник.

Както „Монитор“ писа измамите с банкови карти стават все по-често явление, включително и в България. Тук вече немалко граждани ползват удобните пластмасови разплащателни карти, на които държат парите си. нас най-разпространената измама е залавянето на банковата карта с т.нар. „Ливанска примка“. Само за юни в страната бяха засечени 8 случая на обири чрез същата операция. При нея измамникът монтира примка в четеца на определен банкомат. После чака клиент, който да сложи картата си, която се оказва „арестувана“ в машината.

На бележка до банкомата пък има номер на мобилен телефон, под който пише, че е за нередности, а всъщност е на измамника. Обикновено той иска да му бъде съобщен PIN – кода. След което за измамника е въпрос на минути изваждането на примката с картата и източването на нейното съдържание.

„Ливанска примка“ и „Алжирско Ви“ са двете най-разпространени форми на измами с карти, не само у нас, но и във Великобритания и други страни по света. При „Алжирско Ви“ механизмът на измамата е подобен. Разликата е само във формата и материала, от който е направена примката в банкомата.

Източник: IT in the press


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини