На всеки втори компютър в света е инсталиран пиратски софтуер

7
37

Международната организация Business Software Alliance (BSA) изнесе резултатите от проведено от нея изследване за мащабите на на софтуерното пиратство в няколко десетки страни по целия свят.

Съобщава се, че публикуваните данни са базирани на проучване, в което са взели участие приблизително 15 000 собственици на персонални компютри, живеещи в 32 държави.

Изследването показва, че нелегален софтуер редовно или от време на време използват 47 на сто от потребителите на персонални компютри по целия свят. Щетите, причинени от инсталирането на пиратски софтуер, през миналата година са достигнали 59 милиарда щатски долара, от които 9,5 милиарда се падат на американския пазар, а $ 7,8 милиарда – на китайския.

Най-високо ниво на пиратство е установено в развиващите се страни. Така например, нелегален софтуер в Китай използват 86% от всички собственици на персонални компютри, в Нигерия този показател е 81%, а във Виетнам – 76%.

В Русия пиратстват около 52 % от потребителите, а в САЩ – приблизително 34%. Резултатът във Великобритания е бил 30%, във Франция – 26%. Най-нисък процент пиратство – 21 – е бил регистриран в Германия и Южна Африка.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dinoas
dinoas

Ми след като фирмите които го правят сотуера се самозабравят в цените си нормално е да се инсталира пиратски

bubulina_78
bubulina_78

Това са глупости!!!

amplified
amplified

А в България 100%

roast_boy
roast_boy

Ауу ми горкичките Microsoft да не земат пък да фалират?

extext
extext

Да, като най новата напомпана ОС на MS струва малко над две осн.работни заплати си е нормално по домовете да има само пиратски копия, а за офиса да не говорим, има и безплатни алтернативи но малко или много не вършат работа, затуй едва ли 1% от домовете са спестили да си купят софтуер. При фирмите би трябвало положението да е различно, но само при по големите които успяват да оцелеят в кризата и да си плащат за софтуените активи. Та така който има възможност и цени инт.труд е добре да е легален :beer:

Gencho B.
Gencho B.

Еь extext, ти извади желязна логика 🙂 Не знам дали работиш, но ако работиш ми е много интересно твоята фирма как върти бизнеса си – взима пари от клиентите, които могат да си позволятвашите продукти/услуги, но не взима пари от клиентите, които не могат да си позволят вашите продукти/услуги?

extext
extext

моята фирма е една от „големите“ които си ползват лицензиран софтуер от MS, Adobe, Corel, Novell и други, а и ти не си ми схванал логиката.

В БГ логика няма!!!