Вероятно името на Кристофър Уайли не ви говори нищо, но именно той е човекът, разкрил мегаскандала около сенчестата британска компания Cambridge Analytica, която използва гъвкавата политика на социалната мрежа Facebook, за да манипулира мнението на много хора в навечерието на изборите за отделяне на Великобритания от Европейския съюз и за мястото на президент на САЩ.

И макар и Facebook да бяха глобени пет милиона долара в САЩ за начините, по които обработват личните данни на потребителите си, според Уали светът тепърва ще вижда последиците от скандала. Това заявява той пред агенция „Франс прес“.

В наскоро издадената от него книга със заглавие Mindf*ck, Уайли описва как профили в мрежата са били организирани да „радикализират“ хората чрез психографско профилиране и техники за манипулация. Влиянието над тези компании е толкова голямо над нас, посочва той, че професионалистите, които работят в тази сфера трябва да бъдат принудени да спазват етични кодекси, подобно на докторите и адвокатите. Уайли, който по професия е дейта учен, присъства във Франция, където неговата книга бива издавана.

„Профилиращата работа, която ние извършвахме се състоеше в това да видим кой изглежда най-подходящ за радикализиране. Ние търсехме хора, които изглеждат податливи на радикализация, така че да бъдат окуражени и въвлечени във всичко това“, обяснява Уайли.

„Вие сте преднамерено наблюдаван, така че уникалните ви гледни точки, вашите страхове, слабости, вашите нужди да могат да бъдат измерени по такъв начин, че компанията да може да ги експлоатира за пари“. Уайли разкрива тайните на британската компания преди две години пред The Guardian. Поне, допълва той, сега хората разбират колко мощни могат да бъдат данните. „Е, вече говорим за това, докато преди не го правехме. Смятам, че прекалено дълго време, журналистите и обществото до голяма степен се самозаблуждаваха“.

„Те приеха като чиста монета, че технологичната индустрия е добра и не могат да направят нищо лошо. Това, което виждаме сега е, че големите технологични компании са като всяка една индустрия. Когато нещата станат сериозни, когато са засегнати приходите им, те вземат решения, подобно на една петролна или тютюнева компания“, добавя роденият в Канада Уайли. Това е и причината регулацията ѝ да е наложителна и спешна.

Уайли прави сравнение със строителната индустрия, която трябва да се съобрази с множество стандарти, докато в технологичния свят, отделният човек е оставен да се защитава сам от куп рискове, които просто не могат да разберат. „Facebook представлява архитектура, той е конструкция, продукт на инженерна работа. И подобно на всеки друг високотехнологичен сектор – дали ще вземете автомобилната, космическата, енергийната или друга индустрии, там има правила, които налагат контрол. Ще имаме индустрии или дори цели държави, които наемат фирми, за да повлияят на изборите. И Интернет създаде този „Колониализъм 2.0″ наистина лесно“, завършва той.

Повод за размисъл

Случаите с „Брекзит“ и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ биха могли да се нарекат манипулация, ако дадените гласове бяха фалшиви и изфабрикувани, били са им давани пари за това или нещо друго. Само че далите гласовете си за тях не са отишли до урните с дуло на пистолет до слепоочието, а в пълно съзнание и предоставен им избор. Как са стигнали до този си избор, защо мислят така, а не по друг начин е нещо лично в конкретния случай. Ако интернет потребител кликне на снимка на голо момиче и вирус източи банковата му сметка не е виновна Световната глобална мрежа или Винт Серф, а на първо място кликналият върху неприличното изображение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари