На кого е кръстен Bluetooth и откъде идват имената на добре познатите ни марки?

4
1581

Някога чудили ли сте се какво е това „Asus“ или как стандарт за безжична комуникация е кръстен на нечий развален син зъб? Може да се изненадате от факта, че много от имената на големите технологични брандове идват от митични създания, исторически фигури и гръцки, римски и египетски богове. А пък други са възникнали съвсем случайно. Ето някои от най-интересните.

eBay

Любимият сайт на Интернет за закупуване на тиксо с лицето на Джъстин Бийбър и картофен чипс със странна форма. 23-годишният сайт е роден в технологична ера, когато всичко електронно се е обозначавало с представката „е“. Но се оказва, че „е“-то в eBay означава „ехо“, а „bay” означава залив – но никоя от думите „ехо“ и „залив“ нямат нищо общо с онлайн наддавания.

Сайтът, който по-късно ще стане eBay започва живота си с по-подходящото име „AuctionWeb” (Аукционна мрежа), който е бил част от по-голям частен сайт, собственост на бившият софтуерен инженер на Apple Пиер Омидяр.

Тъй като AuctionWeb нараснал по популярност, Омидяр решил да го отдели като отделна единица, която да се казва „Echo Bay”, името на консултантската му фирма, Echo Bay Technology Group. За съжаление, домейна echobay.com бил зает и Омидяр решил да го съкрати на свободния „ebay.com”.

Извод: Понякога успех означава да се примириш с това, което имаш.

Google

Всички го правим: използваме страхотната сила на Google, за да поправяме правописните си грешки. Например, винаги се чудя дали се пише „доколко“ или „до колко“, но знам, че мога да разчитам на алгоритъма на Mountain View да ми изведе резултат за правилния правопис на думата.

Но за съжаление, магията за проверяване на правопис не е била подръка на основателите на сайта през 90-те.

Думата googol (забележете „о“-то по средата и липсата на „е“) е математически термин за числото 10 на стотна степен (или единица със 100 нули). Съоснователят и главен изпълнителен директор Лари Пейдж решил, че това ще е перфектно име за новата му компания, тъй като то олицетворявало необятните ширини на Мрежата.

Обаче, “Google” с двойно „о“, с което сме добре познати днес е резултат от правописна грешка на един от съучениците на Пейдж, Шон Андерсън. Дейвид Колър, друг съученик на Пейдж, който е бил там, когато се е създавал Google, разказва историята по следния начин:

„[съученикът ми в Станфърд] Шон [Андерсън] и Лари бяха в офиса си пред бялата дъска и се мъчеха да измислят добро име – нещо, което е свързано с индексирането на огромно количество информация. Шон вербално предложи думата „googolplex”, а Лари му отвърна вербално със съкратената форма „googol”… Шон не е безпогрешен в правописа и направи грешката да търси името написано като „google.com”, което се оказало свободно. На Лари му харесало името и след няколко часа беше регистриран домейна „google.com”… “

Amazon

Amazon.com е глобалният супермагазин, който предлага всичко от пелени до стриймване на оригинални ситкоми до полулегални растения на един клик разстояние. Но какво общо има името “Amazon” с оригиналната ниша на сайта – книги – и още повече с разширената му мисия на производител на електроника и продавач на всичко, което може да се продава?

Е, и двете са големи, и двете започват с правилната буква.

Основателят Джеф Безос първоначално искал да кръсти компанията си „Cadabra” (от „абракадабра“). Но когато адвокатът му чул името като „cadaver“ (мед. термин за труп), Безос решил, че на компанията му ѝ трябва по-друго име.

В света преди Google, колкото по-нагоре е една компания в азбучния ред на телефонния указател , толкова по-добре. Затова имената с „А“ били за предпочитане.

Така Безос тръгнал да търси ново име на бизнеса си в първата глава на речника – и накрая се спрял на „Амазонка“. Защо ли? Според него, защото се свързвало с най-голямата река в света. По-голяма от която и да е друга.

Още нещо интересно: Обърнете внимание на подсъзнателното послание в сегашното лого на Amazon, в което има стрелка, която свързва първото “A” в “Amazon” с буквата „z”. По този начин се намеква, че магазина предлага всичко от A до Z.

Nintendo

Въпреки че не е била първата домашна конзола, Nintendo Entertainment System (NES) е била най-добрата за времето си. Но малко от американчетата, които са прекарвали цели дни в игра на Супер Марио са знаели, че базираната в Киото Nintendo Coroporation е съществувала от повече от век.

Корените на Nintendo започват през 1889, когато компанията произвеждала ръчно изработени карти за игра върху кора от черница, които се използвали за игра на име Ханафуда. Ханафуда е игра на късмета, която е започнала преди няколко века и е тясно свързана с хазарта и Якудза. Всъщност, името Я-ку-дза се превежда като „8-9-3“, губеща ръка в игра, подобна на Блекджек. Името „Nintendo” от японски се превежда като „остави късмета на небето“ или „в ръцете на небето“.

Та, как са стигнали от карти за игра до Mario Kart? След като през 20. век опитали различни начинания, компанията накрая стигнала до индустрията на играчките, които през 70-те били естествен път към процъфтяващия пазар за видео игри.

Ако някога бъдещето във видео игрите на Nintendo започне да пропада, винаги могат да разчитат на картите за игра, които продължават да произвеждат и до ден днешен за японския пазар.

Nokia

Въпреки че допреди няколко години имаше трудности и беше застрашена от изкупуване от Microsoft, финландската компания може да се похвали с история, която е на над 150 години.

Nokia започнала съществуването си далеч от света на мобилните технологии – като хартиена фабрика. Мелницата за дървесина на зараждащата се компания била построена до град Нокия (на около 160 километра на северозапад от Хелзинки). Компанията решила да приеме името на града, когато станала публична компания през 1871.

През годините Nokia се впуснала във всякакви индустриални авантюри, които довели до образуването на телекомуникационния ѝ отдел в края на 60-те. В началото на 80-те компанията станала един от първите производители на мобилни телефони като еднокилограмовия Mobira Cityman 900 през 1987.

През 2019, компанията успешно се е откъснала от провалилата се Windows Phone и произвежда смартфони с Android за всеки ценови диапазон.

Sony

В първото десетилетие от съществуването си, компанията която създаде Walkman, PlayStation и други джаджи се подвизаваше под името Tokyo Tsushin Kogyo – или на английски – „Tokyo Telecommunications Engineering Company.”

Основателите на компанията чувствали, че трябва да сменят японското име, ако искат да се борят наравно в следвоенните пазари на Европа и САЩ – особено в период, когато етикетът „Произведено в Япония“ се свързвал с евтини боклуци.

В опит да спечелят уважението на потребителите и конкуренцията, основателите на компанията избрали „Sony” като комбинация от латинската дума sonus (звук) и разговорната американска фраза „sonny-boy” (синче).

Първият продукт с бранда „Sony” бил транзисторното радио TR-55, което излязло на пазара през 1955 като първото преносимо радио на Япония.

Yahoo!

Компанията започнала като хоби. Докторите от Станфърдския университет Дейвид Фило и Джери Янг направили списък с любимите си сайтове. Тъй като списъкът продължавл да расте с нови и нови категории и подкатегории, двамата разбрали, че може и да имат нещо, което ще е полезно на ползвателите на ранния Интернет.

Въпреки че в началото кръстили услугата си „Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” (Ръководството на Джери и Дейвид в световната мрежа), двамата решили да я прекръстят на възклицателното „Yahoo!” – което било акроним на „Yet Another Hierarchical Officious Oracle” (Още един досаден йерархичен оракул).

Apple

Според биографията на Стив Джобс написана от Уолтър Айзъксън, най-голямата фирма за електроника в света получила името си по-много небрежен начин.

Джобс тъкмо се бил върнал от посещение във ферма за ябълки, когато той и Уозниак мислели върху името на новата си компания. Без да му мисли, той предложил името „Apple Computer”. Името, обяснил той на Айзъксън, „звучало забавно, духовито и неплашещо“. След това решили да премахнат думата „computer”. А и така щели да излязат преди Atari в указателя.

Както казахме по-рано – указателя преди е бил от голямо значение. Това може би е и обяснение на факта, че Google открива няколко компании, които отговарят на името Aardvark Electronics.

Asus

Asus казва, че името ѝ идва от митологичния кон Пегас. В гръцката митология, Пегас е бял крилат кон, който е син на Посейдон, богът на водата. Той е язден от смъртния Белерофонт в епична битка с Химера, която е огнедишащо създание.

В един момент Зевс, кралят на боговете, превърнал Пегас в съзвездие. Крилатият кон символизира мъдростта от Средновековието до наши дни. Asus казва, че компанията „въплъщава силата, чистотата и приключенския дух на това фантастично създание и се извисява до нови висоти с всеки нов продукт, който създава.“

Може и да не знаете, че Asus притежават и производствен отдел с име „Pegatron.”. Ето къде е отишло началото от името на коня!

ROG Strix – гейминг бранда на Asus

Asus продължава да копае дълбините на митологични животни с гейминг бранда си Strix. Римският поет Овидий описва Strix в поемата си „Фасти“ като птица с голяма глава с човка, нокти като куки и сиво-бели криле. Нощната птица се хранела с кръвта на деца и се считала за лоша поличба. Създанието често е изобразявано подобно на сова и в днешно време се използва като име на род от семейство Совови. (Улулици).

Днешните улулици (Strix) са средноголеми нощни птици, нямат ушни кичури и се хранят с дребни бозайници и птици. Asus набляга на силно развитите слух и зрение на совата. „Strix означава да усещаш средата, в която се намираш и да засичаш и реагираш на най-лекото движение. Strix означава оцеляване на самия ръб на инстинкта. Strix е в кръвта ви, както и в нашата“ казва компанията за бранда си. Геймърите може и да са бързи, но се надяваме, че използват енергийни напитки, а не бебешка кръв, за да се поддържат будни.

Bluetooth

Технологията Bluetooth е кръстена на истински човек – крал Харалд „Синият зъб“ Гормсон. Той е живял преди над 1000 години и е известен с това, че е обединил Норвегия и Дания. Също така бил известен и с ужасно изгнилия си зъб, който изглеждал син на цвят. Когато главите на Intel, Nokia и Ericsson се събрали, за да обсъдят стандартизацията на късовълновата свързваща технология, те взели вдъхновение от крал Харалд Синият Зъб, защото по думите на Джим Кардах от Intel, те се надявали да „обединят компютрите и клетъчните индустрии с безжична връзка за къси разстояния.“ Логото на Bluetooth комбинира Футарк руните (Хагал) (ᚼ) и (Бяркан) (ᛒ), за да изпише инициалите на крал Харалд.

Razer Naga/Basilisk гейминг мишка

Razer е добре позната на геймърите с логото си на триглава змия. Но нещо, което не е толкова известно, е че всички мишки на компанията са кръстени на легендарни змии. Феновете на Хари Потър ще разпознаят имената Naga и Basilisk. Първата е известна в хиндуизма и будизма като получовек-полузмия, която живее в подземния свят. А Базилиск идва от гръцката и римската митология и е змия, която може да убива с поглед. Други имена на змии в продуктовата линия на Razer са Deathadder, Lancet и Abyssus.

Lenovo

Lenovo е основана през 80-те години на XX. век и английското ѝ име е било “Legend” за първите 20 години от съществуването ѝ. През 2002 компанията решава да промени името и брандинга си. Името „Lenovo” е комбинация от думите „легенда“ и латинската дума „novo”, която означава „нов“. „Новата легенда“ продължава да се развива на световно ниво и фигурира в списъка Fortune 500.

SilverStone Nightjar

SilverStone е известна със своите захранвания, компютърни кутии и други PC аксесоари. Nightjar линията ѝ от захранвания без вентилатор предлага страхотен начин пасивно да охлаждате системата си. Обаче, Европейският козодой (Nightjar), на когото е кръстена линията, всъщност е малка нощна птица, която живее в Европа и части от Азия. Изглежда компанията е използвала името „козодой“, защото птиците са тихи, тъй като са будни само през нощта. Каквато и да е причината, прекрасно е, че компанията отдава внимание към малка, сладка насекомоядна птичка.

Noctua, производител на PC охлаждания и вентилатори

Австрийската компания Noctua също е кръстена на сова. Athene noctua, известна още като домашна кукумявка, е малка сиво-кафява сова, която се храни с насекоми и живее в горите и поляните на Европа, Азия и части от Африка. В гръцката митология, совата се свързва с Атина, богинята на мъдростта и интелекта. Логото на Noctua е комбинация между лицето на сова и компютърна платка.

Aorus – гейминг бранда на Gigabyte

Според слуховете, Gigabyte са кръстили гейминг бранда си на египетския бог Хор (Horus). Хор е бог на небето и се е изобразявал като човек с главата на сокол. Във видео на Aorus от 2014 е представен талисмана на бранда – сокол, наподобяващ трансформър, който се получава от йероглифи, които включват образа на бог Хор. Дори и да не е кръстен директно на известния египетски бог, очевидно компанията е взела вдъхновение от иконографията му.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари