fbpx
10 C
София

На мода отново излизат анонимните и децентрализирани мрежи за споделяне на файлове

Най-четени

Засиленият натиск срещу сайтовете за споделяне на файлове породи нуждата от измисляне на нови методи за пренос на информация. Изискванията вече са за пълна анонимност и тотална липса на цензура. Конфискацията на Megaupload и арестите на неговия екип, както и финалното съдебно решение срещу създателите на Пиратския залив, ускори разработката на нови системи за свободно споделяне на информация, съобщи Gizmodo.

Един от клиентите, който придобива все по-голяма популярност е RetroShare. Той позволява създаването на частни мрежи, при които цялата информация е криптирана. По този начин за външните наблюдатели ще бъде невъзможно да разберат какви файлове споделят хората. Всички данни са кодирани чрез OpenSSL, а разчитането им става чрез размяна на PGP сертификати.

RetroShare е на пазара от 2006 година, но създателите му отчитат, че в последно време се забелязва огромен растеж в броя на потребителите, които го използват. Особено силна е била тази тенденция в последните два месеца. Още през януари тегленията на програмата са се утроили в следствие на засилената опасност от SOPA. През февруари ръстът е бил двукратен. От декември 2011 година желаещите да използват RetroShare са се увеличили десет пъти.

Инструментът е създаден заради увеличената нужда от сигурност и свобода при споделянето на информация в световната мрежа. Екипът му твърди, че в неговата мрежа няма никаква цензура.

RetroShare може да се изтегли от сайта на Sourceforge.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини