На някои екзопланети животът може да е по-разнообразен отколкото на Земята

3
1307

На конгреса Goldschmidt 2019 в Барселона американските учени представиха нови поразителни научни констатации относно потенциално обитаемите екзопланети. Основната идея е, че океаните в тези екзопланети са по-подходящи за възникването на живот, отколкото земните океани.

„Търсенето на живот във Вселената от страна на НАСА се осъществява в така наречената обитаема зона – тоест, в световете, в които може да има океани с течна вода. Но не всички океани са еднакво подходящи за живот. Те се различават по някои особености на водата, по общата циркулация на моретата и океаните и други“ – заяви по време на конференцията на геохимиците Goldschmidt 2019 авторът на това научно изследване Стефани Олсон от университета в Чикаго.

Екипът на Олсон е моделирал условията на живот в екзопланетите с помощта на специализирания софтуер ROCKE-3-D, създаден в института за космически изследвания Годард. Симулацията с помощта на суперкомпютър пресъздава климата и водната обитаема среда за различните типове екзопланети. По този начин учените са успели да определят на кои екзопланети е най-голям шансът за възникването на живот.

Оказа се, че решаващите фактори са високата плътност на атмосферата, бавното завъртане на планетата около нейната ос и наличието на континенти.

Компютърната симулация показа, че земните условия не са оптимални за възникването на живот. В другите планети е възможно да има по-добри условия за развитието на по-разнообразен и много по-различен живот.

Екипът на Олсон счита, че тяхната научна работа ще помогне в откриването на нови екзопланети.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари