На пазара на чиповете се очаква най-високият ръст от 2010 г.

0
82

Анализаторите на Gartner отново повишиха прогнозата си за световния пазар на полупроводниците. Очаква се, че през 2017 г. продажбите на чипове ще нараснат с 19,7% и над 411 млрд. долара. Ако оценката се окаже вярна, полупроводниковата индустрия ще демонстрира най-високи темпове на растеж от 2010 г.: тогава пазара се възстановяваше след финансовата криза и приходите от него скочиха с 31,8%.

Основната движеща сила на производството на чипове все още си остава памет сегмента, където се очаква покачване на приходите с 57%, на фона на увеличаването на цените, което предизвика продължаване на дисбаланса между търсенето и предлагането. Особено ще се почувства дефицитът на DRAM-чипове, твърдят от Gartner.

Въпреки това, положителната динамика обхваща и другите полупроводникови категории: през 2017 г. увеличение с повече от 10% се очаква при видовете продукти, като неоптичните сензори, аналоговите и дискретни компоненти, както и при сензорите за изображения.

В същото време, специалистите изразиха загриженост относно увеличаването на цената на чиповете памет и недостига на компоненти, тъй като това води до увеличаване на разходите за електроника и засяга OEM производителите, които са принудени сами да си повишат цените, за да компенсират нарастващите разходи.

Прогнозата на Gartner също така предвижда, че през 2018 г. световната полупроводникова индустрия я очаква покачване с още 4% на приходите, които ще достигнат 427,4 милиарда долара. През 2019-та, с въвеждане в експлоатация на новите мощности по производство на чипове памет, ръстът ще се смени със спад: обемът на полупроводниковата индустрия ще се свие с 1%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари