През втората половина на 2020 г. Apple ще се присъедини към борбата за лидерството в 5G сегмента, което ще промени баланса на силите между марките, съобщава The Korea Herald, позовавайки се на прогнозата на Strategy Analytics.

Според експертите, тази година продажбите на мобилни телефони с поддръжка на мрежите от пето поколение ще достигнат 234 милиона бройки. В резултат на това, делът на 5G моделите на пазара на смартфоните ще достигне 15%. По-рано експертите съобщиха, че през 2019 г. 18,6 милиона 5G смартфона са навлезли на световния пазар, което е с оглед на това, че степента на навлизане на такива устройства е оценена на около 1%.

Експертите смятат, че през 2020 г. повечето от 5G смартфоните се продават от Huawei – приносът му към продажбите се очаква да достигне 27.3%. Apple ще заеме второ място с дял от 21.4%. Очаква се американската корпорация да пусне първия си 5G базиран iPhone през есента на 2020 година. Samsung Electronics, който през 2019 г. беше лидер в предлагането на 5G смартфони, този път ще стигне до финала едва на трето място с дял от 17,8%.

От Strategy Analytics прогнозират по-нататъшния ръст на 5G сегмента да продължи и през 2021 г. Поради популярността на iPhone в САЩ и Европа, продажбите на смартфоните с поддръжка на мрежите от пето поколение ще надхвърлят 600 милиона единици.

Apple ще засили позициите си и ще контролира над 24% от въпросния пазар. Huawei ще заеме второ място, но ще отстъпва на лидера само с 2%. В същото време, Samsung Electronics постепенно ще загуби позициите си. Анализаторите смятат, че през 2021 г. делът на компанията в глобалните продажби на 5G смартфони ще бъде само 15%.

Междувременно от предишни проучвания на Strategy Analytics се знае, че през 1 тримесечие на 2020 г.  повече от 24 милиона смартфона с поддръжка на мрежи от пето поколение  са се появили на глобалния пазар. Първото място в предлагането на 5G модели зае Samsung, който пусна 8,3 милиона такива устройства, или 34,4% от общия резултат. Huawei завърши на второ място, а Vivo затвори челната тройка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари