По време на Световното първенство по футбол се изиграват 64 мача. Последното нещо, от което някой се нуждае, е да се спират мачовете, за да се преразглеждат ситуации. 

Надяваме се, че най-новата хитра технология на FIFA ще помогне за това.

Международният ръководен орган по футбол обяви, че ще започне да използва това, което нарича „полуавтоматична технология за нарушения“. Чрез нея ще се разбира дали даден играч е в засада или не – без да се налага дълго преразглеждане. За тези, които не са футболни експерти, това е правилото, според което играч, който атакува противниковата врата, не може да бъде по-близо до нея от топката и най-близкия противников играч.

С други думи, ако единственото нещо, което стои между играча и вратата, е вратарят, а атакуващият футболист няма топката, то има засада.

Това е нещо, което редовно спира играта и може да бъде трудно да се определи. Достатъчно е половин сантиметър от коляното на някого да е по-близо до вратата от противника, за да се счита за нарушение. 

ФИФА инсталира 12 специални камери за проследяване по стадионите, които работят със сензор в топката.

Така измерват както позициите на играчите, така и положението на топката. Ако тази нова технология установи, че има засада, момчетата в залата за видео получават сигнал. Отделят няколко секунди, за да го проверят, и го съобщават на съдията на терена. 

След като бъде потвърдено от всички страни, в движение се създава 3D анимация, показваща нарушението, която да бъде показана на хората по трибуните и на тези, които гледат по телевизията у дома.

Потенциалните ползи от тази нова система са очевидни. 

Ако работи добре, разбира се. Факт е, че настоящата система за преглед на отсъжданията (VAR), която работи с асистент-съдии, не постига нужната ефективност. 

Тя не само забавя мачовете, но и увеличава зависимостта от човешкия фактор. Защото съдиите преглеждат кадър по кадър, за да вземат решение. Факторът субективност остава. Така освен съдиите на терена, които често използват субективност по една или друга причина, получаваме още едно ниво от същото.

Проучване от 2021 г. установи, че само 26 % от феновете на английската Висша лига подкрепят използването на VAR. 

Да накараш останалите 74% от феновете на английския футбол да се съгласят с нещо ще бъде истински подвиг. Надеждата е, че използването на изкуствен интелект и ясни визуални данни за определяне на отсъжданията за засада ще премахне много от упреците около VAR.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари