На фона на масовите съкращения Китай предложи данък за използване на роботи

11
954

Китайската академия за обществени науки анализира последствията от роботизацията. Според този анализ масова безработица няма да има, но трябва да се въведе данък за използването на роботи, който ще защити най-уязвимите групи работници. Доходите от този данък ще се използват за преквалифициране на персонала.

Влиянието на масовата роботизация върху трудовата заетост отдавна са в центъра на дискусиите на редица видни икономисти и политици. Според най-радикалните сценарии, роботите и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект ще оставят без работа по-голямата част от работещите хора. Но направеният от китайските учени анализ показва, че тази опасност може да се окаже преувеличена. Тяхната идея е „Данъкът роботизация“ да изглади пиковете от предстоящите съкращения.

Според отчета на академията на обществени науки на КНР, ръстът на броя на роботите няма да доведе до значително съкращение на работни места по време на четиринадесетата петилетка, която започва през 2021 година.

Работниците с ниска квалификация няма да изгубят своите места, а ще се преквалифицират и ще заемат други длъжности.От друга страна статистиките показват, че по време на текущата тринадесета петилетка роботите са заели малко над 10 милиона работни места, които досега са били заемани само от мигранти.

Уеб изданието Tech in Asia отбеляза, че в Китай роботите се внедряват изключително активно при това във всички сектори на икономиката – от производството на разнообразни стоки до тяхната доставка. Много хотели и ресторанти вече използват роботи, които заменят сервитьорите и камериерките. А по брой промишлени роботи Китай изпревари САЩ и Европа взети заедно. През 2018 година например е започнало използването на 154 032 роботизирани машини.

Но поради огромния брой на хората, плътността на промишлените роботи в Китай не е е голяма – едва 97 на 100 000 души. За сравнение, в САЩ този показател е 200, а в Южна Корея – 710. Но планът на китайското правителство е още тази година да бъде постигнато 150 робота на 100 000 души.

Интересно е, че жителите на Китай позитивно гледат на роботизацията. Те считат, че роботите създават повече работни места отколкото отнемат.

Роботизацията по китайски вече води до масови съкращения без каквато и да било преквалификация. Така например, въвеждането на промишлени роботи в заводите на Foxconn доведе до изчезването на 60 000 работни места. А в промишления район в южната част на страната бяха инсталирани 91 000 робота, които за пет години доведоха до съкращението на 280 000 души и тоталното закриване на много работни места.

За да се избегне социалното напрежение и негативните последствия, академията на обществени науки на КНР предложи да бъде въведен данък за използването на роботи. Получените финансови средства ще се използват за финансиране на пострадалите и за осъществяване на необходимите промени в образователната система.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kuroyad
kuroyad

мангустите в БГ , нямат нужда от преквалификация , нали директно получават помощи.

_nib_
_nib_

ний и без туй им плащаме ББД

:(.
:(.

Защо говориш наизуст, кажи колко според теб получават, циганските помощи са най-големия мит!

Destroy Myths
Destroy Myths

Тези, които са му сложили минуси, първо да проверят дали въобще има такова нещо като „цигански помощи“. Искарайте данните, митовете са си митове. И аз не искам да станем циганска държава, но с лъжи и фалшиви опорки само наливате малсо в горенето на БХК и ОО. Те твърдят, че патриотите са малоумни, ами малоумни реално ще сме ако ползваме фалшиви опорки. Няма такова нещо като „цигански помощи“!

Dave
Dave

Destroy Myths, кажи го това на майките с деца които не могат да влезат там където дават помощите от мангалите… ще те спукат от бой.

NACHO
NACHO

Аз спрях да им плащам ! Обаче , като се замисля… плащам на други мангали !!!

роботи
роботи

осъществяване на необходимите промени в образователната система.

Капитализъм
Капитализъм

бяха инсталирани 91 000 робота, които за пет години доведоха до съкращението на 280 000 души

91:280 = 1:3

🤖лизъм
🤖лизъм

При създаването на много полезни компютри и роботи , много хора стават безполезни .

Карл Маркс

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Демек 3 смени по 8 часа :d в друга статия бях написал това. Ще го кажа много кратко пак. Роботите би трябвало да са достъпни за покупка и наемане от фирмите, за да получава собственика някакъв наем-сума за него на месец (един вид, новата идея за по-добър живот, всеки месец пари без работа, за поощряване и развитие на човечеството). Но държавите трябва да формират съюз за приемането на норми и контрол за това, което няма да стане и Най-големия съюз ще бъде две до три държави. Демек трябва да бъде, 1:2 фирмен робот:нает робот, съответно, лимит на човек за собственост… Виж още »

( ͡ ͡° ͜ ʖ ͡ ͡°)
( ͡ ͡° ͜ ʖ ͡ ͡°)

( ͡ ͡° ͜ ʖ ͡ ͡°)