Неизвестни хакери са атакували сайта на общинските здравни власти на окръг Шампейн-Урбана, Илинойс с рансъмуер, лишавайки много хора, търсещи помощ и информация за COVID-19 без възможност да получат такива, предава The Register.

Районът е дом на 210 000 жители и в него се намира най-големия университет в щата. Атаката към сайта на институцията е била осъществена посредством рансъмуер с името Netwalker. Все пак администриращите IT активите на здравната организация са успели да качат онлайн алтернативен уебсайт, който макар и не като оригиналния, представя базисна информация за вируса и дава телефони за връзка със здравните работници. Самият криптовирус е открит сравнително скоро – в началото на тази година. Facebook страницата на общинската служба не е пострадала при атаката.

„Ужасяващото съвпадение на времето на атаката – точно, когато хората се обръщат с молба за помощ и информация за епидемията с биологичен вирус – вероятно е съвпадение, тъй като рансъмуер атаките вече месеци наред атакуват различни местни общински мрежи“, пишат от The Register. „Рансъмуер авторите конкретно намират местните правителства за лесна жертва, заради ограничения IT екип и липсата на базисни защити за сигурност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари