Вероятно знаете, че интернет потребителите в Китай не могат да достигат много ресурси в Мрежата, които ние с вас посещаваме свободно всеки ден. Google, YouTube, Facebook, страниците на американски новинарски медии и всичко онова, което властите в Поднебесната империя са сметнали, че местните жители не трябва да виждат. Те от своя страна не оставят нещата просто така и използват различни начини, за да се почувстват част от глобалното дигитално село. Един от най-разпространените начини за това си остават ползването на VPN услуги. И не, че от партията-майка на китайския народ не знаят това, но често си затварят очите. Случаят сега обаче е по-различен.

Става дума, разбира се, за ситуацията с коронавируса, разпространил се вече по целия свят.

Когато в началото на декември, доктор Ли Уенлян започва да разпространява информация за задаваща се голяма заплаха, свързана с възможна епидемия, той е обвинен в разпространение на лъжливи новини и всяване на паника – седмици преди официалните власти сами да признаят за проблема. По това време вече започват да се появяват информация и по други канали в Интернет от хора на място на събитието за реалното положение в различни части на Китай и за сериозността на ситуацията – нещо, което сякаш и Световната здравна организация позакъсня да приеме. Изведнъж, тези канали прекъсват, властите затягат контрола. А сега Пекин настъпва по-агресивно, забранявайки достъпа до популярни VPN услуги, предава Techradar. И докато вероятно, освен, че ще попречи на злонамерени хора, търсещи своята петминутна слава с разпространението на сензационалистки „новини“, то ходът на партията ще смълчи хората, които подават надеждна информация „от извора“, но и нещо повече – местните няма да могат да разберат какво се случва по света.

Привидната благосклонност на властите в Пекин към разрешените от тях VPN доставчици често преминава в открита враждебност. Медията припомня, че в последната година имаме два такива случая – по време на конгреса на партията през март миналата година и отново през есента при честването на 70 години от основаването на Китайската народна република.

„Настоящата ситуация за VPN-ите е много сходна с това, което се случва по време на големи правителствени събирания в Китай“, споделя пред Fortune Чарли Смит, създател на Greatfire, сайт, който помага на китайците да заобиколят цензурата и „великата китайска защитна стена“ и следи за състоянието на свободната в местното интернет пространство. „Властите затрудняват изключително много употребата на VPN услуги, правейки невъзможно използването на чуждия Интернет“. 10 от най-разпространените 15 VPN услуги в Китай, в момента регистрират сериозно нарушение в работата, допълва той.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dasdasd
dasdasd

Вместо да се справят с вируса, те са справят с източниците, от които изтича реалната картина в Китай. Глупава история….

Никола Т.
Никола Т.

Затова войната е „хибридна“…
Сингапур е на 144 място от 169 страни по отношение свободата на словото.НЯКОЙ ДА Е ИЗБЯГАЛ ОТ ТАМ?
Китай има 845 млн.свързани потребители,къде е цензурата

Евлоги
Евлоги

Нали, китай е прекрасна страна, когато си далеч и по цял ден те спамят за техните постижения с крадени технологии. Те и маймуните са щастливи зад решетките, защото не знаят какво е отвън.

Никола Т.
Никола Т.

Ние колко взехме от тях без да дадем или това не се брои

Notefan
Notefan

Напомня ми „Чернобил“

Шишо
Шишо

Китай сега започва, а русия го прави отдавна със закон, щот ужким е демокрация.