На Церера, най-близката до Слънцето планета-джудже, бяха открити следи от органични съединения. Това са земните битуми асфалтит и керит. Тези вещества показват, че на Церера може да се зароди примитивен живот, споделиха американските и италианските учени в списание Science.

Церера е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а органичните съединения са открити по време на спектралното изследване на малката планета с помощта на космическия апарат Dawn, който от 2015 година е в орбита около Церера. Повечето от тези вещества са открити в района на кратера Ернутет, като те са разхвърляни на площ около 1000 квадратни километра. Диаметърът на самия кратер е 50 километра.

Досега на Церера бяха открити и други необходими за зараждането на живот материали, като например воден лед, соли и минерали. Всичко това заедно може да доведе до появата на примитивен живот на тази планета-джудже. Учените подчертават, че органичните материали не са попаднали на Церера отвън, например чрез астероид или по друг начин – те са били на планетата от самото начало и са издържали на високите температури от сблъскването на Церера с други космически тела.

Счита се, че Церера се е образувала преди 4,5 милиарда години. Според научните изследвания, планетата-джудже е на второ място след Марс в списъка с космически обекти в Слънчевата система, където може да има или да се зароди живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари