На Церера, най-близката до Слънцето планета-джудже, бяха открити следи от органични съединения. Това са земните битуми асфалтит и керит. Тези вещества показват, че на Церера може да се зароди примитивен живот, споделиха американските и италианските учени в списание Science.

Церера е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а органичните съединения са открити по време на спектралното изследване на малката планета с помощта на космическия апарат Dawn, който от 2015 година е в орбита около Церера. Повечето от тези вещества са открити в района на кратера Ернутет, като те са разхвърляни на площ около 1000 квадратни километра. Диаметърът на самия кратер е 50 километра.

Досега на Церера бяха открити и други необходими за зараждането на живот материали, като например воден лед, соли и минерали. Всичко това заедно може да доведе до появата на примитивен живот на тази планета-джудже. Учените подчертават, че органичните материали не са попаднали на Церера отвън, например чрез астероид или по друг начин – те са били на планетата от самото начало и са издържали на високите температури от сблъскването на Церера с други космически тела.

Счита се, че Церера се е образувала преди 4,5 милиарда години. Според научните изследвания, планетата-джудже е на второ място след Марс в списъка с космически обекти в Слънчевата система, където може да има или да се зароди живот.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "На Церера са открити следи от органични вещества"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

?

Ивайло Найденов 36 г., Лондон
Ивайло Найденов 36 г., Лондон

Айде, Боко не можа да си дивърши работата в Бг, та почна да асфалтира и на Церера. На това му се казва работяга!

djgerro
djgerro

LOL 😀 😀 😀

Анонимен
Анонимен

Астероидният пояс м/у Марс и Юпитер е остатък от унищожената 10-та планета в Сл. с-ма. За нея са писали шумерите и акадците, има я по каменни барелефи. Наричали са я Нибиру и са смятали, че боговете/анунаките, идват от там.

ufo
ufo

Планета Фаетон(водна планета след Марс)
унищожена от кораба Нибиру.

Всички? днес смятат че е недоразумение.