На Церера, най-близката до Слънцето планета-джудже, бяха открити следи от органични съединения. Това са земните битуми асфалтит и керит. Тези вещества показват, че на Церера може да се зароди примитивен живот, споделиха американските и италианските учени в списание Science.

Церера е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер, а органичните съединения са открити по време на спектралното изследване на малката планета с помощта на космическия апарат Dawn, който от 2015 година е в орбита около Церера. Повечето от тези вещества са открити в района на кратера Ернутет, като те са разхвърляни на площ около 1000 квадратни километра. Диаметърът на самия кратер е 50 километра.

Досега на Церера бяха открити и други необходими за зараждането на живот материали, като например воден лед, соли и минерали. Всичко това заедно може да доведе до появата на примитивен живот на тази планета-джудже. Учените подчертават, че органичните материали не са попаднали на Церера отвън, например чрез астероид или по друг начин – те са били на планетата от самото начало и са издържали на високите температури от сблъскването на Церера с други космически тела.

Счита се, че Церера се е образувала преди 4,5 милиарда години. Според научните изследвания, планетата-джудже е на второ място след Марс в списъка с космически обекти в Слънчевата система, където може да има или да се зароди живот.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "На Церера са открити следи от органични вещества"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz