На Червения площад GPS навигаторите не показват Кремъл, а летище Внуково

2
2159
В Reddit се появи интересно съобщение, че GPS навигаторите вместо Червения площад показват летище Внуково, което се намира на 20 мили или около 30 километра от Кремъл.

kremlin-gps-1

Миналия месец в Reddit, в RBTH, в The Moscow Times и социалните мрежи започнаха да се появяват съобщения за изкривяване на GPS сигналите в центъра на столицата на Руската федерация. Около Кремъл устройствата не показват Червения площад, а летище Внуково. Сега бе направена проверка на този феномен.

Наблюденията показват, че аномалиите са започнали в средата на месец юли тази година. Тестовете са направени с помощта на няколко различни устройства с GPS приемници, които са разнасяни из Москва. Оказа се, че ефектът се проявява само от 9 часа сутринта до 12 часа на обед.

kremlin-gps-2

Единственото обяснение на този ефект е, че В Кремъл се намира мощен предавател, който имитира работата на GPS на честота L1 (1575,42 MHz). Аномалиите засягат именно L1 честотата и не оказват влияние на L2 ( за военни нужди) и L5 (за бъдещо използване). Предполага се, че в Кремъл е инсталирана специална апаратура, която по подразбиране подава сигнали, че там се намира летище.

Според появилата се в уеб-пространството информация, апаратурата е произведена от National Instruments и може да подменя GPS координатите.

Предполага се, че по този начин Кремъл се защитава от дрони и други безпилотни апарати, на които е забранено да се появяват в летищата. Тези устройства използват карти с GPS координати и по този начин те се объркват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари