fbpx
21.8 C
София

На черният пазар: Формирана е цената за “отдаване под наем” на заразени компютри

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Мрачните прогнози на специалистите по информационна безопасност се сбъднаха. Съюзът между спамери и пишещи вируси програмисти вече е факт. Благодарение на последните, домашните компютри с бърз достъп до Интернет се превръщат в “разсадници” за спам. Ако вие сте на мястото на човек, написал вирус и после заразил с него цели мрежи домашни компютри, не бихте ли се изкушили от възможността да “отдадете под наем” контролираните от вас компютри? Цената за използване на такива мрежи от хиляди заразени компютри в рамките на няколко часа в момента варира между 50 и 100 долара. За това време заразените персонални машини могат да разпратят няколко милиона съобщения.

Компанията MessageLabs изнася резултатите от проучване на динамиката в разпращането на спам и разпространението на вируси през електронната поща. MessageLabs сканира всеки ден около 50 милиона писма. Сред клиентите на компанията са Британското правителство, Bank of New York, японската корпорация Fujitsu. Анализът на електронната поща, поверена на компанията, дава зашеметяващи резултати.

Според данните от отчета, ситуацията със спама и разпространението на вируси чрез електронната поща се влошава със стремителни темпове. От една страна делът на вирусите, пристигащи с електронна поща бързо расте. За периода януари – юни през проверка на компанията са минали над 5,6 милиарда писма, от които 8,3% (или всяко 12-то писмо) са съдържали вирус, способен да преодолее мрежовите защити. Само през юни, този показател е 9,3%. За сравнение: през първите шест месеца на 2002 година, по данни пак на същата компания, вирус е съдържало само едно от всеки 392 писма, а през 2003 година – едно на всеки 208.

Вторият фронт е спамът. Активността и тук нараства, като за юни данните сочат, че 86,3% от цялата електронна поща е спам. През първите четири месеца на годината този показател варира на нива между 53% и 67%. Ръстът в разпространението на спама е зашеметяващ. През 2002 година едва 1,5% от писмата са били категоризирани като спам.

В MessageLabs са на мнение, че подобен плашещ скок е предизвикан от тенденцията пишещите вируси и разпространителите на спам да се обединяват на комерсиална основа. И тук решаващ фактор за съюзяването на двете групи се оказва търсенето на лесна печалба. Специалистите на MessageLabs са стигнали до тези изводи на база наблюденията на разговорите между представители на двете групи в чата. Както съобщава MessageLabs, сътрудниците на компанията, контролиращи комуникациите между спамери и вирусописатели в Мрежата, са забелязали растящ стремеж и от страна на спамерите, и от страна на авторите на вируси, за “сплотяване на редиците и по-тясно сътрудничество”. Трябва да се отбележи и фактът, че разпространението на вируси, само по себе си, не носи приходи или ако носи, то те са много малки. За сметка на това, спамерите разполагат със значителен финансов ресурс. Взаимодействието между спамери и автори на вируси на “комерсиална” основа вече е ясно наблюдавана тенденция. На база на тази симбиоза се появиха вирусите като Fizzer, Bugbear, Sobig, а също и MyDoom.

През август в Интернет стремително се разпространяваше червеят MSBlast, който по различни оценки е поразил между 230 и 300 хиляди компютъра. Веднага след него, по още горещите следи, тръгна и Sobig.F. От началото на месеца до днес America Online съобщава, че е блокирала 23,2 милиона писма с копия на този червей. По данни на MessageLabs, в момента всяко едно от 17 електронни писма е заразено с този вирус.

Източник: Днес+


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини