В началото на седмицата ръководителят на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) Аджит Пай заяви за плановете за отмяна на правилото на мрежовия неутралитет, въведено от Барак Обама през 2015 година.

Това ще позволи на провайдърите да вземат повече пари за по-висока скорост на връзката и да създават платен или ограничен достъп до отделни части на глобалната мрежи и интернет сайтовете.

Пай съобщи, че гласуването на отмяната на мрежовия неутралитет ще се състои на 14 декември. Но ръководството на FCC е съставено от три републиканеца и само два демократа и тази инициатива явно ще бъде одобрена. Аджит Пай бе назначен за глава на FCC през месец януари от Доналд Тръмп и има същите възгледи.

При Обама, провайдърите се възприемаха като доставчици на комунални услуги, подобно на доставчиците на електрически ток. През 2015 година Обама прокара идеята за невъзможността за приватизиране на интернет и равен достъп на всички до Глобалната мрежа, която стана хранилище на всички познания на човечеството.

Привържениците на отмяната на неутралитета считат, че провайдърите са представители на бизнеса, а FCC има твърде голямо влияние на този пазар. Според Пай, махането на тези ограничения ще повиши конкуренцията, а американската икономика ще се освободи от монополизма на провайдъри като Verizon, AT&T и Comcast, заради които цените на интернет в САЩ достигат $30-$35.

Противниците на тази идея са на мнение, че отслабването на контрола върху монополистите ще влоши положението, понеже досега за потребителите неутралитетът означаваше фиксирана цена без ограничения в скоростта.

Липсата на мрежови неутралитет означава наличието на различни тарифи в зависимост от скоростта, както и разделянето на интернет на различни пакети: социални мрежи, видео, поща, игри, всеки от които ще се продава отделно. Това прилича на модела използван от кабелните телевизии.

В този случай, провайдърите ще могат да искат заплащане от страна на Facebook и Google например, за приоритетно показване или сваляне на ограниченията. А ако откажат да плащат, провайдърът може да накара някой сайт да се зарежда по-бавно или да увеличи заплащането за достъпа до него.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
Петърч0АлексИванЖертва на ComcastСветльо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bit
Bit

Не остана кой да нападът
и взеха вътрешно да се и$нудват.

Светльо
Светльо

„три републиканеца и само два демократа“

Даниеле, ще те връщаме на опреснителен курс. 🙂

Жертва на Comcast
Жертва на Comcast

30-35$ е скапан 1.5 Mbps DSL от АТ&Т. При Comcast за 75 down/12 up с някаква телевизия която дори не е HD, цената е почти 100$ на месец.

Иван
Иван

Колега, ако сравниш стандартите, ще разбереш че това не е толкова скъпо все пак. Защото при средна заплата от около 3500$ , 35$ си е 1/100.
Все едно тук някой да има претенции ако са му пуснали интернет за 6лв

Петърч0
Петърч0

Такова нещо средна заплата лицемерна измама!
Защото ако 1000 човека вземат по $1000, а 10 човека по $100 000,
сметни колко е сраната заплата (ако можеш с твоята 1 гънка)
и ще видиш че 99% от хората взимат 1/2 от средната заплата!

Алекс
Алекс

Интернет неутралитета е крайъгълен камък за свободния достъп, американците (а и всички други ползващи техните хостинги) че се сецнат сота когато малките или неудобни страници се върнат към бодовите модемни скорости, да не говорим за фирменото изнудване от трана на провайдърите. 🙂
Хич не им завиждам.