На 9-ти юли някои компютри ще останат без Интернет

0
22

Съществува троянски кон, който успява да измами компютрите, като пренасочи целия трафик към зловредни сървъри. Това се отнася и за PC и за Mac. Дори след като създателите му са спрени и арестувани, милиони компютри все още може да са инфектирани. За тези машини Интернет ще престане да съществува на 9-ти юли. Задачата му била да създаде ботнет мрежа и то като променя начина по който машините стигат до DNS.

DNS (Domain Name Service) е система за „преименуване“ на страниците в Интернет. Благодарение на нея вие пишете kaldata.com вместо да пишете IP адреса на самия сайт, който е комбинация от цифри и точки. Вашия компютър „разговаря“ с DNS сървърите, които се управляват от доставчика ви на Интернет за да открива всички сайтове, които посещавате всеки ден.

Троянският кон, наречен DNS Changer, пренасочва DNS запитванията към сървър създаден от създателите на троянския кон. По този начин той „отвлича“ целия Интернет трафик от вашата машина. Така хакерите могат да ви пратят до съвсем различни сайтове или подобни, но с техни собствени реклами.

Добрата новина е, че ФБР спря това миналият ноември и арестува шест естонски граждани, които седят зад ботнет мрежата и спря техните зловредни сървъри. За да са сигурни, че инфектираните компютри няма да бъдат отрязани от Интернет, ФБР създадоха техни DNS сървъри.

Лошата новина е, че тези приятелски сървъри ще бъдат спрени скоро. Идеята им е била да работят само четири месеца, но заповед на съдия скоро отреди удължаването на тяхната функция до 9-ти юли. Смята се, че все още стотици хиляди компютри са заразени.

Ако машината все още има троянски кон и се опита да зареди страница на 9-ти юли, то тя няма да може да зареди нищо, а без достъп до Интернет ще бъде много трудно да се свали и инсталира антивирусна програма.

Ако искате да се уверите, че не сте от заразените може да проверите за DNS Changer тук. Ако обаче се окаже, че вашият компютър е заразен може да използвате някои от тези програми тук предоставени от организацията DNS Changer Working Group.

Дори с допълнителното време за почистване на компютрите има голяма вероятност много от машините по света да останат без Интернет на 9-ти юли.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за