fbpx
5 C
София

На Apple ще са нужни години и милиарди долари, за да намали зависимостта си от Китай

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Американските компании по редица причини се стремят да намалят зависимостта си от Китай, но на практика пълното освобождаване от връзките с Китай може да бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, уверени са анализаторите на Bloomberg.

Apple наистина се опитва да намали зависимостта си от Китай: някои от новите iPhone 14s вече се произвеждат в Индия, а Foxconn, най-големият доставчик на компанията, изрази готовността си да инвестира 300 милиона долара за разширяване на капацитета си във Виетнам. Изтеглянето на само 10% от производствения капацитет на Apple от Китай обаче ще отнеме около 8 години – 98% от iPhone се произвеждат в страната, твърдят експертите на Bloomberg Intelligence. Китай е подкрепен не само от десетки доставчици на компоненти, но и от модерна инфраструктура: ефективен транспорт, комуникации и електроснабдяване.

Само производителите на играчки и тениски могат бързо да се отърват от зависимостта, докато технологичните компании по света са инвестирали десетки милиарди долари в китайската индустрия през последните двадесет години, образувайки стабилни производствени вериги. Прекъсването на тези връзки може да отнеме също толкова време, причинявайки непоправими щети на вече отслабената световна икономика. През последните години политическият фактор все повече възпрепятства интеграцията на САЩ и Китай: разногласията, възникнали при предишния президент, се засилиха с идването на новия; Вашингтон наложи санкции на най-големите китайски компании, водени от Huawei; ситуацията стана още по-сложна след въвеждането на строги мерки от страна на Пекин за ограничаване на пандемията; и накрая всичко беше разстроено от противоречията между двете страни по въпроса за Тайван.

До края на 2020 г. американски компании са инвестирали 90 милиарда долара в китайски партньори и последвалите събития не попречиха тази сума да бъде увеличена с 2,5 милиарда долара през 2021 г. В действителност тези суми може да са по-големи, защото средствата се изпращат и през Хонконг и класически офшорни компании на Каймановите и Вирджинските острови. Въпреки основателните опасения на американските партньори относно възможните последици от търговска война за цялата световна икономика, Съединените щати бавно, но сигурно прекъсват отношенията си с Китай: на 23 септември анализаторите на Goldman Sachs публикуваха доклад, в който заявиха че делът на Китай във вноса на американски технологии от 2017 г. е намалял с 10 процентни пункта, главно поради мобилния сегмент.

Apple има най-голяма зависимост от Китай сред американските технологични компании, включително Amazon, HP, Microsoft, Cisco и Dell. До 2030 г. общата зависимост на технологичната индустрия на САЩ от Китай може „в повечето случаи“ да намалее с 20-40%, а през следващото десетилетие производителите на електроника могат да увеличат зависимостта си до 20-30%, изчисляват от Bloomberg Intelligence. Администрацията на САЩ използва двустранен подход за постигане на тази цел: от една страна, предлага субсидии на американските компании за преместване на производството в САЩ, а от друга страна – възпира по-нататъшните инвестиции в Китай чрез повишаване на митата и въвеждане на експортен контрол. Законът за чиповете позволява субсидии за компании, произвеждащи 28nm и по-малки продукти в Съединените щати, а правилата за контрол на износа са разширени, за да внесат оборудване за производство на чипове, използващи 14nm и по-малки технологии.

Членовете на Американско-китайския бизнес съвет (USCBC) заявиха, че оптимизмът на американските компании по отношение на Китай е паднал до най-ниското си ниво: това е улеснено от твърдата политика на Пекин за предотвратяване на разпространението на пандемията, прекъсванията на електрозахранването в страната и геополитическите фактори – поради това повече от половината от анкетираните са отложили или отменили инвестиционните си планове. Все още е рано обаче да се говори за изселване на американския бизнес от страната. Формулата „Китай плюс едно“ остава общоприета, като се приема, че основната производствена база е Китай, а новите мощности се изграждат в Южна и Югоизточна Азия: Индия, Виетнам, Малайзия, Тайланд и Индонезия.

Миналата година американски компании обявиха намерението си да инвестират около 740 милиона долара във виетнамско производство, което е най-високото от 2017 г. насам и двойно по-голямо от 2020 г. Критичен, но уязвим компонент на веригите за доставки в САЩ е Тайван, където TSMC произвежда повече от 90% от съвременните чипове за гражданските и военни нужди. Apple, MediaTek и Qualcomm, които контролират 85% от пазара на мобилните процесори, пускат своите продукти в TSMC. През следващите пет години Тайван ще остане ключов производител на съвременни чипове, уверени са анализаторите на Bloomberg Intelligence. Но континентален Китай е по петите на бившата си територия: 19 от 20-те най-бързо развиващи се производители на чипове в света през последните четири тримесечия са базирани в Китай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини