Невронна мрежа с голяма точност прогнозира земетресенията

0
884

Учените от университета в Токио създадоха невронна мрежа, която бързо измерва и анализира локалните промени на геомагнитното поле. Новата технология значително повишава точността на прогнозиране на земетресенията и възникването на цунами. Информацията е на популярния уеб портал Eurek Alert.

По време на земетресение и цунами възниква пиезомагнитен ефект, когато огромната енергия, образувана при земетресението предизвиква локални промени на геомагнитното поле. Основаната задача на тези прогнози е извършването на мониторинг на тези промени, както и да се предупреди населението преди да настъпят разрушителните действия.

Сеизмолозите са записали в невронната мрежа базата с данни, съдържаща данните за промените на геомагнитото поле в стотици точки на територията на Япония. По този начин се е получил изкуствен интелект, който предсказва земетресенията с много висока точност, близка до 100 процента.

Има много изследвания и иновации в тази област. Неотдавна специалистите на Харвардския университет съвместно с Google създадоха невронна мрежа, която предсказва земетресенията много по-точно от традиционните методи. Включително и от използваните досега критерии за якост, предложени от Кулон още през 1783 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за