fbpx
2.3 C
София

Невронната мрежа ESMFold на Meta показа структурата на над 617 милиона протеина

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Преди няколко месеца се появи информация, че изкуственият интелект AlphaFold е декриптирал и пресъздал структурата на почти всички протеини, известни на науката към днешен ден. Той е създал база данни, включваща около 200 милиона протеина. Но сега Meta представи свой собствен ИИ, който подробно е изучил сложната материя на протеиновата вселена и е прогнозирал и пресъздал структурата на 600 милиона протеина на бактерии, вируси и други микроби. При това новият изкуствен интелект се справил с това само за две седмици. Тоест, приблизителната скорост на пресмятанията на протеиновите структури е около 1,8 милиона отделни и различни протеина в час.

Невронната мрежа ESMFold на Meta е успяла да определи структурата на над 617 милиона протеина, за които тя досега не е била известна, включително протеините от почвата, в морската вода и човешкия организъм.

Наличието структурата на протеините е изключително важно за изучаването, анализа и оценяването на техните функции и възможности. Именно тя дава възможност да бъдат изследвани молекулярните причини за различните заболявания, както и да бъдат разработвани нови методи за лечение и нови лекарствени препарати. Да отбележим, че невронната мрежа ESMFold е специално разработена за определяне структурата на протеините, която се записва в база данни с много голям размер. Особеното е, че милиони от тези структури се оказаха съвършено нови и не приличат на нищо от известните към днешен ден на науката протеинови структури. Това се очаква съвсем скоро да доведе до мащабни пробиви в областта на биологията.

ESMFold не е така точна като AlphaFold, но 60 пъти по-бързо определя структурата на различните протеини. Благодарение на този подход определянето структурата на въпросните 617 милиона протеина е отнело само две седмици. Всички получени данни са публикувани с отворен достъп.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини