fbpx
6.4 C
София

Невронната търсачка Jina работи с неструктурирана информация

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Стартираща компания от Берлин обеща да премахне всички ограничения на традиционни търсачки чрез анализ на информацията с помощта на дълбоки невронни мрежи. Стартъпът Jina.ai разработва така нареченото невронно търсене – система, която за разлика от Google, Bing и другите подобни онлайн услуги, работи с неструктурирана и немаркирана по никакъв начин информация от клипове, изображения и аудио.

Основателят и генерален директор Хан Сяо сравнява своята работа върху невронната търсачка Jina с фреймуърка за машинно обучение Google TensorFlow. Той заяви, че съвсем като при TensorFlow е задал шаблоните за проектирането на система в областта на изкуствения интелект. Неговата компания не само предлага Jina, но и възнамерява да стандартизира процеса на създаване на невронни търсачки.

Jina.ai използва невронни мрежи с дълбоко машинно обучение, които излизат далеч извън рамките на обикновените софтуерни инструменти за търсене на базата на ключови думи. Стартиращата компания използва технология, при която всички данни се превръщат в универсална система от математични вектори, за да може платформата да търси информация не само в текст, но и в изображения видео и аудио.

Новата невронна мрежа на Jina.ai преобразува изображенията, аудиото, видеото, както и всякаква друга неструктурирана информация в един универсален формат на данни. Търсачката Jina използва 100-измерни вектори. Използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект не се занимават с преброяване броя на съвпадащите букви, а пресмятат математическото и векторното разстояние между всеки два от тези 100-измерни вектора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Иво
Иво
8 дни

Хм.. от Берлин, но тези момчета май са си китайци. Защо не са примерно корейци? Защото Jina = Джина = Чина….

Йоси
Йоси
Отговор на  Иво
7 дни

Китайският дух е навсякъде. Почват да завземат територия, доскоро доминирана от големия брат, зад окена който е. Бавно и сигурно настъпват навсякъде. Ще сме изправени пред избор скоро време.
Дори в книгата, в която за първи път беше конкретно назована и описана мета-вселената единият от главните магнати там беше мистър „Чен“, който се занимава с технологиите и електронните устройства най-много. Там е описано че в близкото бъдеще самите американци са поизостанали в тази сфера. Дали ще стане така, ще видим.

Нови ревюта

Подобни новини