fbpx
0.3 C
София

Невронната търсачка Jina работи с неструктурирана информация

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Стартираща компания от Берлин обеща да премахне всички ограничения на традиционни търсачки чрез анализ на информацията с помощта на дълбоки невронни мрежи. Стартъпът Jina.ai разработва така нареченото невронно търсене – система, която за разлика от Google, Bing и другите подобни онлайн услуги, работи с неструктурирана и немаркирана по никакъв начин информация от клипове, изображения и аудио.

Основателят и генерален директор Хан Сяо сравнява своята работа върху невронната търсачка Jina с фреймуърка за машинно обучение Google TensorFlow. Той заяви, че съвсем като при TensorFlow е задал шаблоните за проектирането на система в областта на изкуствения интелект. Неговата компания не само предлага Jina, но и възнамерява да стандартизира процеса на създаване на невронни търсачки.

Jina.ai използва невронни мрежи с дълбоко машинно обучение, които излизат далеч извън рамките на обикновените софтуерни инструменти за търсене на базата на ключови думи. Стартиращата компания използва технология, при която всички данни се превръщат в универсална система от математични вектори, за да може платформата да търси информация не само в текст, но и в изображения видео и аудио.

Новата невронна мрежа на Jina.ai преобразува изображенията, аудиото, видеото, както и всякаква друга неструктурирана информация в един универсален формат на данни. Търсачката Jina използва 100-измерни вектори. Използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект не се занимават с преброяване броя на съвпадащите букви, а пресмятат математическото и векторното разстояние между всеки два от тези 100-измерни вектора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини