fbpx
0.6 C
София

Невронна мрежа превръща драсканиците в художествени шедьоври

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Програмата Neural Doodle, базирана на невронна мрежа, всъщност е скрипт на Python с име doodle.py, който генерира красиви изображения от три-четири съвсем опростени рисунки, подадени като параметър. Скриптът получава опростена скица, която авторите на програмата наричат „драсканица“ и допълнително изображение, което се използва като еталон за стила на бъдещата картина. Така например, в изображението по-долу за еталон на стила е използвано платно на Реноар.

 

Невронната мрежа изважда всички характерни особености на стила и ги добавя към „драсканицата“.

 

За стартиране на програмата е необходим програмния език Python 3.4+ и инсталирани библиотеките numpy и scipy, както и python3-dev. Проектът е качен в Github, където има и подробна инструкция за инсталирането и работа с програмата. За работата на скрипта е необходима предварително обучената невронна мрежа VGG19 с размер 80 MB, която също е предоставена за изтегляне.

 

За бързо рендиране с помощта на графичен ускорител е необходима мощна видеокарта на Nvidia с поддръжката на CUDA и 2-4 GB оперативна памет ( за големи изображения – 8-12 GB). Рендирането работи и само с централния процесор, но по-бавно и е необходима повече RAM памет.

Невронната мрежа използва алгоритъм за синтез на изображения, предложен от Чуан Ли (Chuan Li) и Майкъл Уанд (Michael Wand), публикуван в научна работа в arhiv.org.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини