1.9 C
София

Невронна мрежа превръща лаптопите с Wi-Fi в система за мониторинг на автомобилния трафик

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американски и корейски специалисти създадоха система за мониторинг на автомобилния трафик базирана на алгоритъм с елементи на изкуствен интелект и два лаптопа. Лаптопите се поставят от двете страни на шосето и се използват като предавател и приемник на Wi-Fi сигнала.

Принципът на работа на новата система не е сложен. При преминаване на автомобила между приемника и предавателя, характеристиките на сигнала се променят, при това по специфичен за всеки автомобил начин. Анализирайки промените, невронната мрежа регистрира преминаването на автомобил, както и неговия тип.

За да бъде обучен алгоритъма е използван трети лаптоп с камера. Той е записал редица видеа, на които специалистите ръчно са съпоставили промените на Wi-Fi сигнала. Превозните средства са класирани в пет различни категории: лек автомобил, SUV, пикап, товарен автомобил и мотоциклет. Данните за трениране на невронната мрежа са записани за 120 часа.

Практическото използване на системата показа, че тя регистрира преминаването на автомобил с точност 99,4%. При определяне типа на транспортното средство точността е по-ниска – 83,3% за пикапа, 99,7% за товарния автомобил, като средната точност е 91,1%.

Новото решение е много по-евтино от стандартните системи за мониторинг на трафика, които отчитат ефективността на използването на съществуващите пътища и магистрали. Сегашните системи за мониторинг от подобен вид използват скъпи радари, камери и друга апаратура.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини