Невронна мрежа превръща лаптопите с Wi-Fi в система за мониторинг на автомобилния трафик

2
728

Американски и корейски специалисти създадоха система за мониторинг на автомобилния трафик базирана на алгоритъм с елементи на изкуствен интелект и два лаптопа. Лаптопите се поставят от двете страни на шосето и се използват като предавател и приемник на Wi-Fi сигнала.

Принципът на работа на новата система не е сложен. При преминаване на автомобила между приемника и предавателя, характеристиките на сигнала се променят, при това по специфичен за всеки автомобил начин. Анализирайки промените, невронната мрежа регистрира преминаването на автомобил, както и неговия тип.

За да бъде обучен алгоритъма е използван трети лаптоп с камера. Той е записал редица видеа, на които специалистите ръчно са съпоставили промените на Wi-Fi сигнала. Превозните средства са класирани в пет различни категории: лек автомобил, SUV, пикап, товарен автомобил и мотоциклет. Данните за трениране на невронната мрежа са записани за 120 часа.

Практическото използване на системата показа, че тя регистрира преминаването на автомобил с точност 99,4%. При определяне типа на транспортното средство точността е по-ниска – 83,3% за пикапа, 99,7% за товарния автомобил, като средната точност е 91,1%.

Новото решение е много по-евтино от стандартните системи за мониторинг на трафика, които отчитат ефективността на използването на съществуващите пътища и магистрали. Сегашните системи за мониторинг от подобен вид използват скъпи радари, камери и друга апаратура.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Когато се засичат два или повече автомобила в зоната на сканиране, как се отчитат? При еднопосочен път върши работа, но за магистрала в час пик, при така направената конфигурация – едва ли.

TNT
TNT

това ще става с 3 лаптопа.
два в края на магистралата и един по средата.
сигналът ще се излъчва от средата към двата крайни лаптопа.