Невронна мрежа предсказва какво ще е първото впечатление за човека по неговото лице

0
593
Нашият мозък може само по лицето бързо да състави впечатление за непознат човек. Само за няколко секунди се определят ключови характеристики като привлекателност, интелект, възраст, социален статут (доминантност), общителност и ниво на морала. Първите впечатления са неточни, но и не е необходима голяма точност. Важна е бързината. Това е абсолютно необходим социален механизъм и жизнен навик, без който трудно може да се оцелее в обществото. Първото впечатление е наистина важно.

neural-network-1

Учени от университета в Нотр Дам, Индиана и от Харвардския университет работят върху автоматичното съставяне на първо впечатление, което предизвиква даден човек сред околните. Анализът се извършва от невронна мрежа, обучена чрез фотографии.

neural-network-2

Използват се отдавна съставените от различни психолози базови характеристики за доминантността на човека пред другите, включително наклона на главата, начина на държане на веждите и устата.

Използвани са 6300 фотографии, взети от свободната база Annotated Facial Landmarks in the Wild, разделени по четири признака: доминантност, надеждност, IQ и възраст.

neural-network-3

За обучението са използвани 6000 фотографии, още 200 за тънка настройка на невронната мрежа и още 100 за проверка на алгоритмите и мрежата.

neural-network-4

Новата невронна мрежа може да се използва в създаване на компютърно зрение, което в реално време може да анализира видеопотока. Възможно е да се подбират артисти, които най-точно показват своите герои, като показаните тук примери с Джулиан Асандж и Едуард Сноудън. От друга страна, работодателите могат да използват тази система за подбор на най-подходящите хора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари