Невронна мрежа разкри 72 космически сигнала с неизвестна природа

2
1850

Астрономът Джери Чанг от калифорнийския университет Бъркли заяви, че са открити 72 космически сигнала, за които досега нищо не се е знаело. Те са разкрити от алгоритъм с машинно обучение в записаните от радиотелескопите данни.

Това са мощни и кратки радиоимпулси с продължителност няколко милисекунди. Природата на тези импулси засега не е известна. Учените правят само предположения, че това може да е излъчването на неутронни звезди с много силно магнитно поле, взривили се в свръхмасивни черни дупки. Не се изключва възможността това да са сигнали от далечни цивилизации.

Използвана е невронната мрежа Listen, която досега се занимаваше предимно с разпознаване на изображения и е част от повечето технологии за дълбоко машинно обучение. В този случай слабият изкуствен интелект е използван за разпознаването на космическите сигнали на фона на различните шумове и другите познати на астрономите излъчвания.

В миналото учените успяха да фиксират само единични сигнали от подобен тип. Но системата Lisen показа, че от галактиката FRB 121102, тези сигнали пристигат два пъти на час. Резултатите са получени след обработката на 400 TB данни, в които невронната мрежа откри 72 ясни сигнала, които допълват откритите преди време 21 подобни сигнала с помощта на обикновени линейни алгоритми.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„че това може да е излъчването на неутронни звезди с много силно магнитно поле, взривили се в свръхмасивни черни дупки“
Това е някаква абсолютна глупост. Неутронните звезди не се взривяват. Всъщност, в източникът който се посочва, въобще няма написано нищо такова и дори кофти преводът с преводача на Гугъл, не изкарва такава простотия.

G G
G G