Невронна мрежа самостоятелно изучава законите на квантовите системи

0
658

Английски специалисти разработиха алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, който може да прави правилни предположения относно физиката на квантовите системи. Появата на подобни инструменти ускорява появата на нови квантови компютри и квантови сензори, и отваря нова страница в научното познание.

Във физиката, системите от частици и тяхната еволюция се описват с помощта на математически модели, при които се изисква успешното взаимодействие на теоретични аргументи, потвърдени от съответните експерименти. Много по-сложно е описването на връзката на частиците на квантово-механично ниво, което се осъществява чрез хамилтоновия модел. Процесът на формулиране на тези модели от осъществените наблюдения се усложнява от самата природа на квантовите състояния, които се променят при наблюдаването.

Учените от университета Бристъл публикуваха в списание Nature Physics научна работа, в която се описва алгоритъм, който успява да се справи с тези затруднения, работи автономно и използва машинно обучение за извършване на обратно инженерство на хамилтоновите модели.

Изследователите са създали нов протокол за формулиране и потвърждаване на приблизителни модели на нови квантови системи. Техният алгоритъм с елементи на изкуствен интелект работи автономно, самостоятелно разработва и провежда експерименти, резултатите от които се използват за допълнително развитие на невронната мрежа.

Английските учени са успели да демонстрират възможностите на новия алгоритъм да провежда реален квантов експеримент, в който се използват дефектите в диамантената решетка. Същият алгоритъм може да се използва за автоматичното описване на нови устройства, като например квантови сензори от ново поколение.

„Съчетавайки мощта на съвременните суперкомпютри с машинното обучение, ние постигнахме автоматичното разкриване структурата на квантовите системи“ – заяви Брайън Флин, участник в този проект.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари