fbpx
0 C
София

Невронна мрежа създава картини в стил Ван Гог и Пикасо

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компютърен експеримент, проведен в Тюбингенския университет, Германия, демонстрира алтернативен алгоритъм за невронна мрежа. Алгоритъмът правдоподобно имитира художествения стил на Винсънт Ван Гог, Пабло Пикасо, Едуард Мунк и други художници. На входа на невронната мрежа могат да бъдат подавани всякакви изображения.

 

Генерираните от новия алгоритъм картини са наистина красиви и според много експерти, имат висока художествена ценност. Това не означава, че платната на старите майстори ще се обезценят. Точно обратното, счита се, че цената на оригиналите ще нарасне.

Невронната мрежа разполага с 19 вложени слоя, а обработката на изображението става на няколко етапа. На всеки етап в йерархията на обработката броят използвани филтри се увеличава, но при това намалява размера на оригиналното изображение. Стилизирането към съответния автор става на петия и шестия етап от обработката.

 

Авторите на научната работа считат за голям успех отделянето на изображението от стила. Те са успели да ги управляват независимо – например могат да вземат изображението от определена фотография, а стила от друга картина. Точно това е показано на първата илюстрация, където една и съща фотография се преобразува в картини с различен стил.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини