fbpx
16.8 C
София

Невротехнологии връщат осезанието на парализирани хора

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Двадесет и осем годишен пациент, който от над 10 години е парализиран, поради уреждане на гръбначния мозък, отново ще може да усеща. Това стана възможно с помощта на протеза на ръката, която е съединена с човешкия мозък. Пациентът вече усеща докосването до всеки един пръст на протезата.

 

Новата протеза е част от програмата на DARPA с име Revolutionizing Prosthetics, целта на която е създаване на нови усъвършенствани прорези, които могат да се управляват мислено и имат осезание. Според ръководителя на програмата Джъстин Санчес, протезите управлявани мислено са нещо много добро, но недостатъчно. За пълен контрол върху протезата, човекът трябва да чувства своя изкуствен крайник. Само по този начин могат да бъдат постигнати уверени и точни движения.

В кората на главния мозък на пациента са имплантирани електроди, които предават електрически сигнали. Избрана е зоната, отговорна за осезанието и човекът при правилно подаване на импулсите, наистина чувства докосването.

Засега се използва жична връзка, а във всеки палец е интегриран сензор, реагиращ на механично въздействие. Постигната е 100% точност на работа – при 100% от случаите, пациентът е можел да каже към кой „пръст“ от протезата се е докоснал тестващият. Пациентът усеща и когато са стиснати два или повече „пръста“. Според неговите думи, усещането е, че това си е все едно неговата собствена ръка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини