Недоволни акционери съдят Google

0
21

Два съдебни иска бяха подадени от акционерите на Google срещу Съвета на директорите и няколко мениджъри на компанията, включително настоящият главен изпълнителен директор Лари Пейдж и председателят на Управителния съвет на корпорацията Ерик Шмид. В исковете акционерите твърдят, че обвиняемите са нарушили фидуциарните си задължения, като са допуснали реклама на незаконни канадски онлайн аптеки и внос на фармацевтични препарати в САЩ.

Преди седмица Департаментът по правосъдие на САЩ съобщи, че корпорацията Google се е съгласила да изплати $ 500 милиона за извънсъдебно уреждане на разследването по обвинения в това, че е допуснала в своята рекламна система AdWords реклама на незаконни канадски онлайн аптеки и рецептурни препарати, които са били внасяни и продавани в САЩ без рецепта.

В изявлението си по повод урегулирането на претенциите Google призна грешката си, но се въздържа да от признаване на собствената си вина. „Очевидно е, че не е трябвало да позволяваме появата на тези реклами по уеб страниците“, се казва в изявлението на компанията.

Съгласно публикуваните данни, исковете срещу Google са били подадени още на 29 август от двама акционери и група инвеститори. „Обхватът и мащабът на нарушенията са били поразителни. От 2003 до 2009 година Google умишлено е подпомагала канадските аптеки в рекламата и незаконната продажба на лекарства, за които обикновено се изисква рецепта“, се казва в иска.

Двата иска обвиняват директорите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин, както и Ерик Шмид, в нарушение на техните преки задължения като управляващи корпорацията.

Както бе съобщено от представители на Департамента по правосъдие на САЩ, петстотинте милиона долара, изплатени до 24 август, представляват приходите от рекламата и средствата, получени от самите канадски аптеки от продажбата на препаратите в САЩ. В съдебните искове се казва, че само през 2009 година, след като в медиите се появиха съобщения за началото на разследването на рекламните практики на Google, злополучните реклами на аптеките бяха премахнати от рекламната система. Този факт, според ищците, говори за това, че компанията Google прекрасно е разбирала какво точно рекламира.

„Още първите данни за началото на разследването мигновено пресякоха схемата, практикувана в продължение на шест години“, се казва в единия от исковете. Освен това, и двата иска настояват за „допълнително наказание“ за обвиняемите.

Освен тримата топ мениджъри на Google, в исковете като ищци са посочени и имената на Джон Доер иска се посочва също: Джон Doerr (Kleiner Perkins Caufield & Byers), Джон Хенеси (президент на Станфордския университет), Пол Отелини (главен изпълнителен директор на Intel) и Шрили Тилман (президент на Принстънския университет).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за