Недоглеждане на Google разкри стотици имейли на потребители на Analytics

0
18

Никой не е застрахован от грешки, но някои пропуски са просто непростими. Грешно натиснат клавиш от неизвестен инженер на Google доведе до разкриването на хиляди имейл адреси на участници в бета тестовете на новия Analytics. Става въпрос за услуга, която помага на уебмастърите да получават подробна информация за посетителите в сайтовете си. Грешката се състои в това, че имейлите на адресатите на масово разпратените от Google съобщения са били записани не в полето за скрит получател, а в другото. По този начин всички получатели на съобщенията са се сдобили с по няколкостотин адреса на други хора, които участват в бета тестовете, информира Tech Crunch.

Целта на въпросните съобщения е била да информира хората, че са допуснати за участие в пробите на новата версия на Analytics, която за първи път ще предложи информация в реално време на уебмастърите. Изтеклите адреси на електронни пощи обаче не е трябвало да бъдат публикувани никъде, тъй като представляват лична и конфиденциална информация, според стандартите в световната мрежа.

Към момента са постъпили сигнали, че всеки от отделните потребители е получил достъп до пакети с адреси, които варират между 250 и 500 бройки. Вероятно Google изпраща масовите си съобщения по електронната поща в пакети от по 500 бройки.

Не закъсня и официалното извинение от страна на информационния гигант, който е обещал, че ще се погрижи подобни гафове с потребителската информация да не се повтарят занапред. От Google са напомнили, че сигурността на потребителската информация е от изключителна важност за компанията и на защитата й се гледа много сериозно.

Засегнатите от проблема дори направиха специална група във Facebook, където да обменят мнения във връзка с гафа. Тя се нарича Accidental brothers of Real-time Awesomeness и ако желаете можете да я разгледате в социалната мрежа.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за