Недостатъци в сигурността на Internet Explorer може би ще популяризират другите браузъри

2
5

През изминалата седмица се писа много за недостатъците в сигурността на Internet Explorer, и за нова серия от вируси, които шпионират всичко, което се въвежда от клавиатурата на заразения компютър. Това е довело до разктиване на пароли за всякакви акаунти ( поща, онлайн банкиране) и друга секретна информация.
За да се предотврати заразяването на компютрите, много реномирани експери по сигурността са посъветвали изключване на някои възможностти на Microsoft Internet Explorer – да се настрои сигурността (Tools->Internet Options-> Security) на high. По премълчаване, сигурността за Internet зоната е настроена на medium, което не е достатъчно, според специалистите. Друг начин за предпазване е използването на браузър, различен от Microsoft Internet Explorer, като Mozilla, Mozilla Firefox, и Opera. Нито един от тези браузъри не е бил засегнат от атаката.
Една от основните причини за силното разпространение на вирусни атаки от този род е съществуването на един единствен, монополен брауър, който се използва от повече от 95 % от потребителите на Интернет. Според експертите, наличието само на един софтуерен продукт, който се използва за навигиране в мрежата, го прави изключително апетитна цел за всички хакери. Прави се сравниние с агрономията, където се говори за “монокултури” – широко разпространени култури, които са толкова еднообразни, че една евентуална болест би могла да унищожи много бързо цялата реколта. Ако се засадят няколко разновидности, една от тях може би ще бъде устойчива на заразата.
Една друга причина е, че Microsoft са вградили в техния браузър голямо количество собствени технологии : ActiveX контроли и други. Тези технологии дават на браузъра по-широки възможностти от тези на другите браузъри, и някои сайтове и уеб приложения работят само с този браузър. За съжаление, тези мощни възможности намаляват допълнително сигурността на браузъра. Microsoft Internet Explorer е интегриран с операционната система Windows. Цялата функционалност идва от ActiveX контрол, намиращ се в shdocvw.dll, наречен WebBrowser. Този контрол се използва също така и в Windows Explorer, в помощната система HTML Help и в други приложения. Ето защо, даже отказването от Internet Explorer като браузър не гарантира пълна сигурност. Всъщност, всеки, който използва Windows, почти непрестанно ползва и Internet Explorer.
От Microsoft контрират, че вируси за браузъри като Mozilla и операционни системи като Linux не съществуват, тъй като много малко хора ги използват и хакерите не биха извлякли ползи от разработването на вируси за този алтернативен софтуер. Все пак, независимо от увеличаването на популярността на Linux, все още няма данни за сериозни вирусни заплахи за тази операционна система.
В наши дни много компании и еднолични потребители се замислят сериозно върху проблема за избор на операционна система и уеб-браузър. Въпросът остава отворен за дискусии.

10x на Ян Лесневски

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Bogoizbraniatreble Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bogoizbrania
Bogoizbrania

да така е иаз си не ползвам еьплорера

treble
treble

Клиентите не би трябало да се доверяват на e-услуги, задължаващи ги да използват конкретна (единствена) платформа / браузър. :bangin