Тази година е богата на фактори, които влияят неблагоприятно върху производството на електронни компоненти. Списъкът им не се ограничава до природните бедствия и пандемиите, тъй като китайските власти са готови да прекъснат насилствено захранването на определени предприятия за няколко дни, за да подобрят екологичните показатели.

Подробностите около прилагането на екологичната политика от страна на китайските власти станаха известни, благодарение на ресурса Nikkei Asian Review. Според източника, много от работещите в региона производители на електроника ще трябва да спрат конвейерите си за няколко дни поради планирани прекъсвания на електрозахранването. Според общинските власти на някои региони в Китай, подобни мерки ще позволят постигане на целите за потребление на електроенергия и въглеродни емисии. Припомняме, че до 2030 г. КНР очаква да спре увеличението на въглеродните емисии, а до 2060 г. да се постигне въглеродна неутралност. За тази цел страната вече ще спре да строи нови електроцентрали на въглища.

В повечето случаи, както бе отбелязано, китайските предприятия на местни и чуждестранни производители ще бъдат принудени да преустановят дейността си до края на септември, поради прекъсвания на електрозахранването. Доставката на техните продукти няма да спре, тъй като притежават необходимите складови запаси от компоненти, но повечето компании планират да компенсират прекъсванията на електрозахранването или чрез допълнителни нощни смени, или като продължат да работят от собствени електрогенератори, или като прехвърлят част от поръчките на други предприятия. Оказва се, че чисто официалният подход на китайските власти за ограничаване на въглеродните емисии до края на месеца всъщност няма да донесе особена полза за околната среда.

Много от компаниите, засегнати от това решение, правят компоненти на iPhone или сглобяват смартфони на Apple. По-специално, Pegatron подготвя своите заводи в Куншан и Суджоу, за да премине към резервни източници на енергия. Бизнесът на Foxconn все още не е засегнат от ограниченията. Всичко може да не се ограничава до продуктите на Apple. Според източника, от електроенергията могат да бъдат изключени предприятията на изпълнителите на Intel, NVIDIA и Qualcomm, които се занимават с тестване и опаковане на чипове на територията на Китай. Могат да бъдат засегнати и автомобилните продукти, тъй като заводите, обработващи чиповете NXP, Infineon и ASE Tech, ще бъдат затворени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари