Незабележимата жертва на роботизацията и автоматизацията: секретарките

0
582

Търсенето на жени без висше образование за офис работа непрекъснато намалява. Този процес протича тихо, но добре показва тенденцията, наложена от роботизацията. Но докато уволнението на хиляди работници се обсъжда в медиите, секретарките никой просто не забелязва.

Досега именно секретарките управляваха офисите. Но сега офисите спокойно минават без тях. Технологиите отнемат от хората рутинната работа по попълването на документи, организиране на срещи и запазване на билети. А компаниите се радват да намалят разходите и масово орязват този щат.

От 2000-та година до днес в САЩ са изгубили работата си около 1,6 милиона секретарки и офис мениджъри. Това са почти 40% от този щат, като 95% от тях са жени.

Съвсем същият процес се наблюдава и в промишлеността. Характерното е, че тези уволнения не привличат вниманието. За разлика от затварянето на заводи и фабрики, при което хиляди хора изведнъж остават на улицата, работата в традиционния женски сектор намалява капка по капка.

Анализът на ситуацията се усложнява и от това, че много от секретарките при напускане подписват споразумение за неразгласяване на фирмена информация. Журналистите на Wall Street Journal проведоха разговори с десетки секретарки и техните шефове.

Много от уволнените секретарки са жени на възраст 50-60 години и си намират работа единствено с по-ниско заплащане (за САЩ). На много от тях се налага да работят на две или три места, за да оцелеят.

Според бюрото по статистика на САЩ през 2018 година броят на секретарките е бил 622 500 души. Трендът е такъв, че се очаква до 2028 година те да намалеят с 20% и да останат не повече от 500 000.

Към днешен ден, за да се запази това работно място, секретарката трябва да изпълнява редица задачи, които изискват по-висока квалификация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари