Неизвестен сноп от гравитационни вълни освети земните детектори

0
1452
Black holes, illustration.

Земните гравитационни обсерватории за гравитационни вълни, които както се досещате ловуват за непонятни за повечето от нас вълни в тъканта на време – пространството, току-що видяха нещо мистериозно.

Гравитационно – вълновата обсерватория LIGO и лазерен интерферометър регистрираха неизвестен или непредвиден „сноп“ от гравитационни вълни на 14 януари.

Гравитационните вълни, които са открити до сега, обикновено са по време на екстремни космически събития като сблъскване на черни дупки или неутронни звезди, които окончателно се сливат, след като бъдат хванати в неизбежна гибелна за тях спирала. През април 2019 г., когато най-накрая Теорията за гравитационните вълни беше потвърдена, бяха засечени вълни при сливането на две черни дупки. Учените не са открили космически събития, които могат да предшестват това ново явление и предполагат, че те могат да бъдат свързани с явления като избухвания на свръхнова или гама лъчи, създавайки мъничък „сноп“, който обсерваториите ни са успели да засекат.

Този непредвиден изблик в момента е описан като S200114f и е засечен от софтуера, който помогна за потвърждаване на първото откриване на гравитационни вълни.

Астрономите все още не са успели да определят източника на „избухването“ и много любители на астрономията в социалната мрежа Twitter започнаха да се тревожат за съдбата на близката червена гигантска звезда Бетелгейзе. Скорошен анализ показа, че Бетелгейзе се държи странно и астрономите спекулират, че може да е на прага на  експлозия. Предвижда се, че при подобни експлозии е напълно възможно предизвикването на спукване на гравитационна вълна.

Но тя е добре…

За щастие на Белетгейзе (и за съжаление на всички, които искаха да я видят как избухва), червеният гигант е в безопасност, според Анди Хоугъл, астроном в обсерваторията Лас Камбре.

Астрономите вече са насочили телескопите към тази интересна част на космоса, заслушвайки се в различни дължини на вълната на електромагнитния спектър за шепот от това, което може да се е случило и е предизвикало тези неочаквани гравитационни вълни.

Въпреки това, гравитационните детектори на вълни също са електроника и понякога допускат грешки и откриват фалшиви положителни резултати – според официалния стандарт на LIGO, честотата на грешка при апаратурата на обсерваторията е една на всеки 25,8 години, което никак не е за подценяване. Това означава, че е напълно възможно изобщо да е нямало „спукване“ на гравитационни вълни и да не се е случило нищо. Ще ви държим в течения във връзка с всяка нова информация по повод космическото събитие. Единственото, за което сме сигурни на този етап е, че Бетелгейзе е в безопасност и ние може би сме открили нещо съвършено ново! Велико!

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за