Неизвестният създател на Bitcoin бе номиниран за Нобелова награда по икономика

0
67

Нобеловата награда е най-голямото признание за постигнати научни успехи, а наградата за икономически науки е една от най-престижните. В завещанието на Нобел няма икономика и тази награда е учредена от Шведската банка през 1968 година и се отъждествява с Нобеловите награди. Предишните лауреати са добре известни, но през 2016 година списъкът може да бъде допълнен с една анонимна личност и това е създателят на цифровата валута Bitcoin, за когото все още почти нищо не е известно.

 

Към днешен ден се счита, че създател на Bitcoin е Сатоши Накамото. Той публикува през 2008 година концепцията, софтуера и начина за работа с най-популярната цифрова валута Bitcoin. Сатоши Накамото е само псевдоним и засега никой не е сигурен, кой точно стои зад него – конкретен гений или група талантливи хора.

През септември Шведската академия на науките изпрати 3000 писма до научни работници и университетски преподаватели, които ще номинират бъдещите носители на Нобелова награда.

Професор Бахвана Чаудри от Калифорнийския университет на Лос Анджели (UCLA) счита, че и анонимен човек може да получи тази награда. Той е готов да получи премията от името на Накамото и да уреди финансовия въпрос също анонимно.

Независимо, че част от обществото приема Bitcoin като валута на търговците с наркотици, много хора считат, че Bitcoin дава лична свобода, а изобретяването на цифровата валута е една от най-значителните иновации в областта на финансите в последните няколко години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари